Hel släkt offer för missbrukad vetenskap

Herman Lundborg fick världsrykte för sin kartläggning av en ärftlig form av epilepsi på Listerlandet. Hans felbedömning av underlaget stigmatiserade för lång tid en stor familj och en hel region, och väcker frågor om dagens diskussion om till exempel damp och schizofreni.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Herman Lundborg.

Annons

Listerlandet tillhör den svenska och internationella vetenskapshistorien. Till denna halvö i västra Blekinge kom 1898 den unge läkaren Herman Lundborg för att studera en ovanlig sjukdom som hade rapporterats från trakten. Enligt Lundborgs egen beskrivning handlade det om barn som i åldern 7–10 år drabbades av nattliga epileptiska anfall. Hos äldre barn blev anfallen vanligare och uppkom även på dagen.

Symptomen beskrev han såhär: ”Darrningar och enstaka muskelryckningar visa sig än här, än där i kroppens olika delar. Med tiden tilltaga de i styrka och omfång /…/ Många patienter dö tidigt, andra kunna med god vård leva i årtionden.” Utifrån ordet myoklonus , med betydelsen muskelryckningar, klassificerade han sjukdomen som en progressiv myoklonusepilepsi.

Annons
Annons
Annons