Hektisk tid för barnens hjärnor

Hyperstimulerade Ta det lugnt småbarnsföräldrar, era bebisar behöver inte ständig stimulans. Deras hjärnor utvecklas alldeles utmärkt av den dagliga närheten till er. Det hävdar nestorn i svensk barnmedicin, Hugo Lagercrantz, som är motståndare till bland annant babybio och framåtvända ­barnvagnar.

Under strecket
Publicerad
Bebisbio på förmiddagen. Babysim på eftermiddagen. Och däremellan amning mitt i Gallerians värsta lunch-­  rusning. Visst behöver spädbarnens hjärnor stimulans – men det kan bli för mycket av det goda. 
– Om den omogna hjärnan utsätts för väldigt mycket intryck samtidigt, kan det teoretiskt sett uppstå felkopplingar vilket leder till att barnet blir okoncentrerat, säger Hugo Lagercrantz. FOTO: ANNA REHNBERG/KAMERAREPORTAGe

Bebisbio på förmiddagen. Babysim på eftermiddagen. Och däremellan amning mitt i Gallerians värsta lunch-­ rusning. Visst behöver spädbarnens hjärnor stimulans – men det kan bli för mycket av det goda. – Om den omogna hjärnan utsätts för väldigt mycket intryck samtidigt, kan det teoretiskt sett uppstå felkopplingar vilket leder till att barnet blir okoncentrerat, säger Hugo Lagercrantz. FOTO: ANNA REHNBERG/KAMERAREPORTAGe

Annons

Babyteater, barnvagnsbio, babysim. I storstäderna lever många av dagens spädbarn ett hektiskt liv med en massa yttre intryck. Ena stunden exponeras de för ett kraftigt ljusskimmer som utan förvarning dyker upp på den gigantiska bioduken, för att i nästa kastas med ett stort plask i bassängvattnet. På hemvägen blickar de sedan ut från sin framåtvända barnvagn mot en överfylld tunnelbaneperrong där tågen rusar förbi samtidigt som en konstig högtalarröst ropar ut ord som bara flyter ihop.

– Små barn behöver stimulans, men måttlig. Jag är helt emot både framåtvända barnvagnar och många av de här babyaktiviteterna. Även om intrycken kanske inte är direkt skadliga för spädbarnets hjärna, stjäl de tid och energi som hellre borde ägnas åt den viktiga kontakten mellan barnet och föräldern, säger Hugo ­Lagercrantz, professor i barnmedicin vid Karo­linska institutet och överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons