Annons
X
Annons
X
Kultur
Kommentar

Siv Strömquist: Hej eller hejdå, kommatecken

(uppdaterad)

SPRÅKSPALTEN, KOMMATERING

Språkspalten har fått en fråga om kommatecken. En läsare skriver att hon ibland hamnar i diskussioner om hur man ska skriva en hälsningsfras som ”Hej Anna”. Vissa anser, skriver hon, att det ska vara ett komma mellan ordet hej och det efterföljande egennamnet. Men det håller hon inte med om.

Det gör inte jag heller. Hej Anna är det vanligaste skrivsättet. De som tycker att det ska vara ett kommatecken i den här frasen tänker förmodligen på att hej är en interjektion (ett utropsord) och efter sådana brukar vi ju sätta ut ett kommatecken. Vi skriver till exempel Hej, var har du varit eller Hej, så kul att du kunde komma. Man kan också tänka sig varianten Hej, Anna, var har du varit?

Men när ordet hej kombineras med ett egennamn i en hälsningsfras blir situationen en annan. Kommatecken indikerar ju paus, och någon sådan vill man inte ha i en fras som Hej Anna! Frasen utgör en innehållslig enhet.

Annons
X

Förmodligen har den här hälsningsfrasen kommit till efter förebilder som Kära Anna, Bäste broder och Bästa fru Strömquist. Men idag är vi oftast informellare än så i vår skriftliga korrespondens, inte minst i den elektroniskt överförda. Och då blir det Hej Anna, Hej Olle och – Hej Siv.

Kanske är det så att det här skrivsättet med utelämnat kommatecken efter interjektion håller på att sprida sig även till andra ord än hej. Självklart till andra hälsningsord, som hallå och hej då. Men också till uttryck andra än brevens hälsnings- och avslutningsfraser.

En sådan utveckling kan anas av några formuleringar i denna tidning för ett par veckor sedan (7/10). När Kaj Schueler kommenterar valet av Nobelpristagare i litteratur, avslutar han sin krönika med fraserna: ”Grattis, Tomas Tranströmer. Grattis, Poesin.” På tidningens förstasida lyder rubriken: ”En förbannelse har brutits. Grattis Tranströmer – grattis Poesin.” Inga kommatecken efter interjektionen grattis, alltså.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag tror inte att förstasidans avvikande skrivsätt är betingat av rubriksättningsregler. Jag ser det snarare som en naturlig växling mellan två konkurrerande uttrycksmöjligheter. Frågan är vilket skrivsätt som kommer att bli vanligast. Jag sätter en slant på det senare. Kommatecknen blir nämligen allt färre i svenskt skriftspråk.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X