Heikensten varnar för räntechock

Riksbankscheferna Lars Heikensten och Irma Rosenberg går idag ut och varnar de svenska hushållen för att de låga räntorna inte varar för alltid. De som ska ta lån bör fundera en extra gång, enligt Heikensten och Rosenberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Riksbankschef Lars Heikensten och vice riksbankschef Irma Rosenberg skriver idag på DN Debatt att det finns en risk för att den idag rekordlåga räntan kan ge ett bakslag i ekonomin.
När hushållen inte längre vill fortsätta låna för att köpa boende kan en abrupt anpassning av huspriserna komma. Det påverkar den allmänna efterfrågan och sysselsättningen. I förlängningen påverkar det också inflationen vilket kan tvinga Riksbanken att agera och höja sina räntor.

Därför är det viktigt att alla som överväger att ta upp ett lån prövar att den egna ekonomin klarar också ”betydligt högre räntenivåer än dagens”, skriver Riksbankscheferna.
I debattinlägget varnar de också för bankernas aggressiva lockande av kunder när räntan är rekordlåg. ”Vi har båda vid flera tillfällen i våra brevlådor fått reklam för snabba lån utan säkerhet med en omisskännlig doft av 80-tal.”
Riksbankscheferna efterfrågar också möjlighet till lån med försäkringsinslag som begränsar hushållens risk om räntorna stiger eller om någon i hushållet förlorar jobbet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons