Annons

Genom dina ögonHøegs nya – en thriller med nya anspråk

Peter Høeg (född 1957) debuterade 1989 med romanen ”Föreställning om det 20:e århundradet”.
Peter Høeg (född 1957) debuterade 1989 med romanen ”Föreställning om det 20:e århundradet”. Foto: Ole Gunnar Onsøien/TT

Tre barndomsvänner möts på ett märkligt forskningsinstitut. ”Genom dina ögon” är en ojämn roman, men pekar på något nytt i Peter Høegs författarskap. Det tycker Yukiko Duke som ser fram emot hans nästa bok.

Under strecket
Publicerad

Høegs böcker har utkommit i fler än trettio länder och han är en av Nordens mest lästa författare. Hans förra bok var den kritikerhyllade romanen ”Effekten av Susan” (2015).

Omslaget på den danske författaren Peter Høegs senaste roman, ”Genom dina ögon”, föreställer ett bladverk i en djungel. En djungelbild spelar också stor roll i romanen. Bilden, som finns i sinnevärlden, målades av konstnären Hans Scherfig 1949 och prydde en hel vägg i Carlsbergbryggeriernas förskola i Köpenhamn.

Där går tre barn i början på 1960-talet: Peter, Lisa och Simon. De förmår aldrig somna på sovstunden, utan använder den istället för att leka på och blir med tiden en sammansvetsad trio. En dag upptäcker de att de kan ta sig in i varandras drömmar och påverka verkligheten: de lyckas få en kamrat som skäms för sin sängvätning att sluta kissa i sängen. Inte nog med det, de inser att de kan ändra på händelser – såväl i det förflutna som i framtiden. Upptäckten av denna makt är både skrämmande och kittlande. 

Annons
Annons
Annons