Hedvig, 11, blev fast på Gotska sandön

Hedvig och hennes familj blev strandade på Gotska Sandön i flera dagar. De fick äta frystorkad mat och baka bröd utan jäst.

 På onsdagen kunde äntligen båtarna komma fram till ön igen. Hedvig fick åka hem till Gotland igen.
På onsdagen kunde äntligen båtarna komma fram till ön igen. Hedvig fick åka hem till Gotland igen. Foto: Privat

Mitt i Östersjön ligger den lilla ön Gotska Sandön. Det är en nationalpark som människor åker till för att bo i tält eller stuga och bara ta det lugnt. För drygt en vecka sedan åkte Hedvig till ön tillsammans med sin mamma, pappa och lillebror.

– Vi kom en fredag och hade tänkt bo i en stuga i två nätter. På söndag var tanken att vi skulle hem, men så blev det inte, säger Hedvig.

Förra veckan blev det ett rejält oväder med regn och blåst. De båtar som vanligtvis åker till och från ön fick ställas in.

–  Det finns en lista på en anslagstavla där det står vad som kommer att hända under dagen. Och på söndagen läste vi att vi inte kunde åka hem. Först ville jag faktiskt vara kvar men efter någon timme hade jag ändrat mig, säger Hedvig.

Vågorna i havet utanför Gotska Sandön var jättehöga. Ovädret gjorde att båtarna inte kunde åka fram till ön Foto: Privat

Hedvig och hennes familj var inte ensamma om att bli fast på ön. Ungefär 100 personer befann sig på Gotska Sandön när båtarna ställdes in, bland annat en högstadieklass från Djursholm utanför Stockholm. Inte heller på måndagen eller tisdagen kunde någon båt närma sig ön på ett säkert sätt.

–  De första två dagarna var roliga för då hade man precis kommit till ön. Men sen blev det ganska långtråkigt. Det finns ingen tv eller något wifi och jag är van vid att kolla på mobilen en hel del. I stället har vi spelat tärning och "stad, sjö och land". Jag vinner oftast.

Att vara fast på en ö kan vara besvärligt. På Gotska Sandön finns ingen affär så besökarna måste ta med egen mat. Men som tur är finns stora matförråd på ön.

–  När vår mat tog slut fick vi äta frystorkad mat som delades ut en gång om dagen. Vi bakade också bröd utan jäst, säger Hedvig.

Till slut, på onsdagen, kom beskedet att familjen kunde lämna ön via båt. Äventyret var över och alla kunde komma hem.

–  Det har varit mysigt, men om vi skulle åka tillbaka någon gång skulle jag se till att vara lite mer förberedd på att man kan fastna där. Mest var jag orolig för att jag skulle missa äventyrsdagen i skolan, men nu hinner jag hem till den.

På onsdagen kunde äntligen båtarna komma fram till ön igen. Hedvig fick åka hem till Gotland igen.

Foto: Privat Bild 1 av 2

Vågorna i havet utanför Gotska Sandön var jättehöga. Ovädret gjorde att båtarna inte kunde åka fram till ön

Foto: Privat Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X