Annons
X
Annons
X

Hedin skildrar svenska jihadister

(uppdaterad)

– Jag tror att den radikala islamismen i Sverige kommer att växa. Utanförskapet ger en grogrund, liksom Sveriges vapenexport till länder som USA.

Det säger Oscar Hedin, mannen bakom en ny dokumentär om svenska radikala muslimer.

När Oscar Hedin var i tonåren blev en av hans vänner radikal muslim och de slutade träffas. Vad var det som hände? Den frågan är en viktig grund till Hedins film ”Det svider i hjärtat” (biopremiär på fredag) som riktar kameraögat mot den svenska islamismen.

Annons
X

- Vi brukade hänga på Sergels Torg i Stockholm, men plötsligt kunde vi inte umgås längre. Vi hade konflikter om allting: Israel, demokrati, kvinnosyn... Varför tar en ung kille det steget? Det har legat som en viktig fråga i mitt liv, säger Oscar Hedin.

Hans film skildrar en handfull svenska radikala muslimer, allt från agitatorn som predikar jihad för barn i en förort till svenska pojkar som reser till krigets Somalia och ett före detta skinnhuvud som i fängelset konverterade till islam och nu funderar på om han skulle våga dö och döda för sin tro.

- Mellan radikala högerideologier och radikal islam finns absolut en röd tråd, men där vill jag låta filmen tala för sig själv, säger Hedin.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det har tagit tre år att göra ”Det svider i hjärtat”. Oscar Hedin säger att han ville undvika ett hafsverk:

  - Vi kände tidigt att vi hade en chans som ingen annan haft, med tillgång till unga, västliga jihadister. Från början ville de kanske brösta sig lite, men så småningom kom vi igenom den första retoriken och deras yta krackelerade.

  Något som tydligt visas i filmen är den glidande skala som finns i synen på att använda våld för att försvara och sprida islam, även bland de mest radikala islamisterna.

  - Där är huvudfrågan inte om man ska använda våld utan i vilket sammanhang och mot vem. Att se martyrskapet som en del av islam är jättevanligt och många står bakom det väpnade motståndet i Irak och Palestina. Däremot är självmordsbomber och våld mot civila kontroversiella ämnen.

  – Om man, som vissa muslimska debattörer, bara går ut och säger ”att använda våld är en synd mot islam”, då säger man emot många muslimska auktoriteter. Jag tycker att det är viktigt för muslimer att ta den debatten och inte skygga av rädsla för att visa oenighet inför icketroende.

  TT Spektra: Vad tycker du om debattörer som Jan Guillou som mer eller mindre avfärdar tanken på att det skulle finnas våldsbenägna muslimer i Sverige?

  – En viktig förutsättning för att bedriva debatt är att man har kunskap, och Jan Guillou är en av de debattörer som inte kan något om de här frågorna. Hans nya bok (”Fienden inom oss”) är felaktig, osann och förklenande mot de här människorna. Han målar upp dem som förvirrade haschrökare som är okunniga om islam. Det är ett von oben-perspektiv som jag inte ställer upp på.

  - Boken är en del av Guillous korståg mot Säpo, och jag gillar inte att man använder svenska muslimer som instrument. Själv är jag tacksam för att vi har en bra polismakt som skyddar oss, men det får förstås inte leda till rättsövergrepp.

  TT Spektra: Hur bemöter du dem som anklagar din film för att vara islamfientlig? Eller de islamofober som får vatten på sin kvarn?

  - Jag hoppas de förstår att filmen innehåller en förklaringsmodell som ger islamisterna rätt på vissa punkter, till exempel den politiska analysen av utanförskapet och USA:s angreppskrig. Filmen pekar på ett socialt mönster mer än säger ”islam är farligt”. Sedan tycker jag att det är mer riskabelt att förtiga problemen än att visa upp dem.

  TT Spektra: Vad tror du om framtiden? Kommer vi att få se islamistiska terrordåd i Sverige?

  - Sverige tjänar enorma pengar på att sälja vapen som används av USA:s ockupationsarmé. Jag blir inte förvånad om någon av de här killarna gör något. Men jag fick inte, och ville inte, ta del av någon sådan planering. (TT Spektra)

  Fakta/Oscar Hedin

  + Aktuell: Med dokumentärfilmen ”Det svider i hjärtat” om svenska unga islamister

  • Ålder: 35

  + Uppvuxen: I Stockholm

  • Tidigare filmer: ”De glömda flickorna” (2001), ”Terrorkommandot” (2002), ”Svenskt guld” (2003), ”Vargjägarna” (2004), ”Assyriska - Landslag utan land” (2005).

  + Nästa film: Ett dokumentärprojekt om barn för Sveriges Television (TT Spektra)

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X