Annons

Hédi Fried gör barnbok om Förintelsen

Hédi Fried har länge velat skriva om Förintelsen för barn. Tillsammans med Stina Wirsén har hon gjort "Historien om Bodri".
Hédi Fried har länge velat skriva om Förintelsen för barn. Tillsammans med Stina Wirsén har hon gjort "Historien om Bodri". Foto: Naina Hel n Jåma/TT

I över 30 år har Hédi Fried berättat för skolbarn om Förintelsen. Nu skildrar hon för första gången de traumatiska händelserna i en barnbok, illustrerad av Stina Wirsén. Duon är övertygad om att även de minsta kan ta till sig dess budskap.

Elin Swedenmark / TT
Publicerad

"Jag var ett lyckligt barn i en lycklig stad." Så inleder Hédi Fried "Historien om Bodri", där hon återigen skildrar hur hon i barndomen utsattes för nazisternas förföljelse av judar. Den här gången vänder hon sig för första gången till små barn, och hon fortsätter: "Det som hände sen är svårt att berätta om och svårt att lyssna på. Jag vill ändå berätta och jag vill att du lyssnar".

Boken handlar om flickan Hédi och hennes bästa vän, hunden Bodri. När Hédis familj skickades till koncentrationslägret blev hunden ensam kvar.

""Hédi är en otroligt modig människa", säger Stina Wirsén som har gjort en barnbok om Förintelsen med Hédi Fried.

Foto: Naina Hel n Jåma/TT Bild 1 av 3

"Jag tycker att boken blev väldigt fin och det hoppas jag att läsarna också tycker", säger Hédi Fried om "Historien om Bodri".

Foto: Naina Hel n Jåma/TT Bild 2 av 3

"En av kärnorna i konsten och litteraturen är identifikation och det här är ett sätt att nå dit, till 'det hade kunnat vara jag', säger Stina Wirsén om barnboken "Historien om Bodri".

Foto: Naina Hel n Jåma/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons