Annons

Dirigenten: Skyldighet att spela det impopulära

Herbert Blomstedt är hedersdirigent för sju orkestrar, däribland Radiosymfonikerna.
Herbert Blomstedt är hedersdirigent för sju orkestrar, däribland Radiosymfonikerna. Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

Herbert Blomstedt är tillbaka i Berwaldhallen för den första av två jubileumskonserter. SvD:s Bo Löfvendahl träffar den 90-årige ­dirigenten för ett samtal om musik, religion och ständig utveckling.

Under strecket
Publicerad

”Det är klart att jag är tacksam för titeln (hedersdirigent), men värdet sitter främst i att orkestern är som en familj, en familj som jag kommer tillbaka till varje år.”

Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet
Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

”Jag har alltid känt det som en skyldighet att spela det som inte är så populärt”, säger Herbert Blomstedt.

Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

Genom en jubileumsturné med närmare 100 konserter över hela världen firar dirigenten Herbert Blomstedt sin 90-årsdag. Ingen svensk är så beundrad inom musikens värld. I dag är han hedersdirigent för sju orkestrar. En av dem är Sveriges Radios symfoniorkester, som han var chef för 1977–1982.

Men när han talar om orkestern säger han fortfarande ”vi”. Inför fredagens konsert repeterar han med Radiosymfonikerna i Berwaldhallen, den byggnad han själv invigde 1979. Musikerna i shorts och jeans är totalt fokuserade på Blomstedts svepande händer och distinkta blickar. Med jämna mellanrum sjunger han långa fraser och förklarar musiken med sin milda röst, på omväxlande svenska och engelska. Herbert Blomstedt har hela partituret i huvudet, det märks tydligt.

Annons
Annons
Annons