Hedda ger eget liv åt Harry Potter

Hittills har Hedda skrivit 30 kapitel i sin egen Harry Potter-bok som publiceras på nätet.
Hittills har Hedda skrivit 30 kapitel i sin egen Harry Potter-bok som publiceras på nätet. Foto: Linus Sundahl-Djerf

I nio år har fansen väntat – nu släpps den nya Harry Potter-boken. ”Böckerna är en hel värld”, säger Hedda som skriver egna Harry Potter- berättelser.

Under strecket
Publicerad

Det är många som längtat efter Ron, Harry och Hermione.

Foto: TO.E

Luna ­Lovegood är Heddas favoritkaraktär.

Foto: Warner Bros. Pictures

Det är många som längtat efter Ron, Harry och Hermione.

Foto: TO.E

Senast fansen såg Harry Potter vinkade han av sina barn på perrong ”nio och trekvart” på King’s Cross station i London. Det var avslutningen på boken ”Harry Potter och döds­relikerna”. Författaren JK Rowling sade då att bokserien med Harry Potter var slut.

Men tydligen ångrade hon sig, för nu dyker han alltså upp igen. Den 31 juli klockan 00.01 – på Harry Potters födelsedag – släpps den åttonde boken ”Harry Potter and the Cursed Child”. I oktober kommer den på svenska.

Harry Potter har nu blivit ­vuxen. Han arbetar på Trolldoms-­ministeriet, är gift och pappa till tre barn. I nya boken inser Harry och hans son, Albus Severus, att ”mörker ibland kommer från oväntade platser”.

Det är många som längtat efter Ron, Harry och Hermione.
Det är många som längtat efter Ron, Harry och Hermione. Foto: TO.E

–  De första sju böckerna ­läste jag på svenska, men den här kommer jag att läsa på engelska. Jag kan inte hålla mig till hösten då boken släpps på svenska, säger Hedda och tillägger:

Luna ­Lovegood är Heddas favoritkaraktär.

Foto: Warner Bros. Pictures

–  Som tur är kommer jag att vara i USA på ­semester samma dag som boken släpps. Det är vår sista dag där och på något sätt måste jag få tag i boken innan jag sätter mig på planet hem till ­Sverige.

Hedda älskar att läsa, men upptäckte Harry Potters fantastiska värld först för något år sedan. Hon skulle vara med i ett frågesport­program på tv och tänkte att hon borde läsa första boken ­eftersom det säkert skulle komma någon fråga om Harry Potter. ­Efter det var hon fast och sträckläste alla sju böckerna.

–  Att så många älskar Harry Potter-böckerna beror nog på att författaren har byggt upp en hel värld med så många detaljer att den känns verklig. Filmerna är ju också bra, men filmerna är bara filmer. Böckerna är en hel värld.

Luna ­Lovegood är Heddas favoritkaraktär.
Luna ­Lovegood är Heddas favoritkaraktär. Foto: Warner Bros. Pictures

Heddas favoritelev på Hogwarts, internatskolan för unga trollkarlar och häxor, är Luna ­Lovegood.

–  Hon är snäll, smart och annorlunda. Man bara älskar henne! Harry Potter är jag där­emot inte så superförtjust i. Han är lite egoistisk och tror att det är han ensam som klarar av alla utmaningar, fast han alltid har sina kompisar vid sin sida.

Hedda tycker inte bara om att läsa Harry Potter-böcker. Hon gillar också att hitta på egna ­berättelser om eleverna på Hogwarts. Hittills har hon skrivit 30 kapitel i en egen Harry Potter-bok som hon publicerar på Wattpad, en mötesplats på nätet för författare och bokslukare. Där skriver många så kallad ”fan ­fiction”, berättelser som utspelar sig i fantasivärldar som redan finns.

–  Man kan lägga upp egna ­berättelser och läsa ­andras. Man kan också kommentera varandras texter ­eller chatta. Jag har lärt känna flera nya kompisar på Wattpad och de ­positiva kommentarerna driver mig att skriva vidare, ­säger Hedda.

Annons
Annons
Annons
Annons