Annons
X
Annons
X

Healing ger inga jobb

E

n halv miljon är arbetslösa i runda tal. De senaste åren har regeringen slängt så kallade jobbcoacher på problemet. Det skulle vara något annat än den gamla Ams-politiken men har visat sig vara lika uddlöst.

TV4:s
Nyheterna har granskat jobbcoacherna och slår fast: det ger inte jobb. Arbetsförmedlingen skrävlar med kryddad statistik på att nästan 40 procent av personer som blir coachade får anställning, men i själva verket är det bara 17 procent. Eller strax över hundratusen.

Annons
X

Det är inte förvånande med tanke på vad TV4 också har avslöjat om coachernas verksamhet.

Vissa företag håller på med ”neurolingvistisk programmering” och hjärtfrekvensterapi. ”Karins jobbcoach ville sätta elektroder på örsnibben för att nå inre balans.”

Tre miljarder kronor ska fördelas på jobbcoacherna och ingen arbetsmetod, hur kosmisk den än må vara, är förbjuden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Naturligtvis måste Arbetsförmedlingen röja upp i oredan. Men man kan också fråga sig om jobbcoachning är en lösning.

  Det håller inte att låta arbetslösa cirkla omkring mellan jobbcoacher. Det gör uppenbarligen väldigt lite för att bryta utanförskap, utan befäster snarare en särskilt utsatt kategori av arbetslösas medlemskap i en samhällsklass som inte arbetar. Som vi andra antingen kan bestämma oss för att lämna i fred och försörja med bidrag, eller hjälpa tillbaka till ett fruktbart arbetsliv och en social gemenskap.

  Vi kanske har råd med det första alternativet, men det vore cyniskt. Om vi väljer det andra är hjälp inte primärt en fråga om matchning, som arbetsmarknadsministern försökte låtsas i gårdagens
  G-P.

  Istället handlar det om att underlätta för helt nya typer av jobb och anställningar, och dessutom om att skapa förutsättningar för att kunna leva även om man bara kan bidra med lite.

  Det har regeringen inte orkat med ännu.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X