Annons

HD sade nej till mer straffrabatt

Högsta domstolen fastställer straffet tre års fängelse för en 24-årig man som dömts för två sprängattentat i Göteborg. Domen kan få stor betydelse för beslut om straffrabatt för den som vittnat mot medbrottslingar.

Under strecket
TT
Publicerad

Onsdagens dom i HD gäller två attentat mot bilar i september 2006. 24-åringen döms bland annat för medhjälp till mordförsök och medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse. En av mannens medbrottslingar var Mehdi Seyyed, som utpekats som ledare för det kriminella gänget Bandidos i Göteborg. Seyyed dömdes i hovrätten till sju års fängelse för bilsprängningarna. Domen mot Seyyed överklagades inte.

24-åringen överklagade däremot hovrättens dom, som i hans fall var tre års fängelse. Han yrkade på att få ett lindrigare straff, eftersom han utsatt sig för stora risker genom att erkänna och berätta för polisen om mycket allvarlig brottslighet. 24-åringen anser att hans medverkan i utredningen lett till att han har anledning att frukta för sitt liv.

Högsta domstolen håller i princip med om detta, och skriver i domen bland annat att 24-åringen ”under överskådlig tid kommer att leva under hot om allvarliga repressalier”, vilket hindrar honom att leva ett normalt liv. Mannen lever isolerad, har tvingats flytta 14 gånger, och blir troligen tvungen att flytta utomlands med ny identitet.

HD anser dock att straffvärdet för de brott 24-åringen begått är sju års fängelse, och att man inte kan ge honom ett lägre straff än de tre år hovrätten utdömt.

Göteborg TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons