HD prövar om rattfull tillåts behålla sin bil

Ska en notorisk rattfyllerist kunna bli av med sin bil även om detta innebär att han förlorar stora belopp och det även drabbar hans arbetslösa fru? Högsta domstolen har beslutat pröva hur dyrbara bilar som kan förverkas sedan en 37-årig bilägare i Östergötland klagat.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 25 mars förra året bestämde sig mannen för att åka och handla cigaretter men även ta en tur till systembolaget. Körkortet var återkallat sedan en händelse året före då han åkt fast för rattfylleri. På det första systembolaget blev han nekad att handla. Han fortsatte då till nästa butik. På vägen dit backade han på en annan bil och körde dessutom mot rött ljus. Utanför den andra systembutiken blev han stoppad av polisen och fick lämna bilen efter att ha konstaterats ha 1,0 promille alkohol i blodet.
Av rädsla för inbrott begav sig mannen dock tillbaka efter ett par timmar för att köra hem bilen. Han hade bara hunnit en bit på väg när han stoppades på nytt. Nu togs bilen i beslag. Beslaget av bilen hävdes den 8 juli och han bestämde sig då för att hämta den. När han satte sig bakom ratten hade han druckit både folköl och whisky. Det blev det tredje fallet av grov olovlig körning och grovt rattfylleri på några månader.

Tingsrätten dömde mannen till fyra månaders fängelse. Hovrätten fastställde domen men beslutade också att förverka bilen, en Ford Focus årsmodell 2002.
Ny kostar bilen 160 000 kronor, vid förverkandet bedömdes värdet till 120 000. 37-åringen, som har stora skulder på bilen, tyckte det var fel att förverka bilen. Han skulle då stå där med bara skulder. Det skulle dessutom drabba hans hustru.
Enligt lagen kan ett fordon förverkat för att förebygga fortsatt brottslighet och förverkandet inte är oskäligt. Nu har Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd i målet för att klargöra om en ordinär bil kan förverkas utifrån lagen.
Chefsåklagare Lennart Guné på Riksåklagarens kansli vill inte se en ändring av domen men har inget emot att saken prövas. Han säger att värdet på bilen är en faktor som ska vägas in. Frågan är vilken tyngd detta ska ha och var gränsen går.
– Vi tycker inte att det är oskäligt i det här fallet. Han har ju återfallit på ett osedvanligt tydligt sätt, säger Lennart Guné.
Han bekräftar att det är skillnad på bil och bil och därmed folk och folk. En rattfyllerist i en dyr bil har lättare att klara sig undan.

Annons
Annons
Annons