HD prövar nya mordlagen – vad ska ge livstid?

Den svenska mordlagstiftningen ser ny ut sedan 1 januari förra året, och nu behöver den få sin prövning i högsta instans. Arkivbild.
Den svenska mordlagstiftningen ser ny ut sedan 1 januari förra året, och nu behöver den få sin prövning i högsta instans. Arkivbild. Foto: Magnus Andersson/TT

Första försöket misslyckades. Hur det går med politikernas andra försök att skärpa straffet för mord, så att fler döms till livstids fängelse, får vi snart veta.

Inom kort kommer Högsta domstolen med sin första dom i ett mordfall sedan den nya lagstiftningen infördes för ett år sedan.

Under strecket
Erika Nekham/TT
Publicerad
Annons

Mannen beskriver det som att "det slog slint" för honom. Han var hemma hos ett par bekanta i Västerås en februaridag förra året, för att leta efter en saknad telefon. Han fick för sig att någon av dem hade tagit den och blev så arg att han tog fram en kniv och skar en av sina bekanta över halsen. Vittnen, bland andra offrets hustru, har berättat om hur den knivskurne mannen fick panik och dödsångest och tingsrätten kallar förloppet fram till döden som "utdraget och utomordentligt plågsamt".

I tingsrätten dömdes mannen till livstids fängelse för mord. Hovrätten ändrade straffet till 18 års fängelse, med hänvisning till att det också fanns vissa förmildrande omständigheter i fallet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons