HD i USA dömer ut fildelningsnätverk

Den amerikanska nöjesindustrin tar hem en storseger i USA:s HD. I en dom som går på tvärs med lägre instanser slog domstolen i går fast att fildelningsnätverk kan hållas ansvariga för det illegala material som skickas igenom dem.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den amerikanska musikindustrin vann i går mot fildelningsnätverken på internet. I målet Metro-Goldwyn-Mayer vs Grokster rev USA:s Högsta domstol upp besluten från två tidigare instanser. Domen innebär att fildelningsnätverk som Grokster, Stream Cast med flera kan hållas ansvariga för de olagliga kopior av film- och musikfiler som skickas genom dem, rapporterade amerikanska medier i går.
Nöjesbranschen har tidigare stämt tusentals privatpersoner i USA för brott mot upphovsrätten. Minst 600 sådana mål har hittills gjorts upp med i snitt 3 000 dollar i skadestånd, enligt nyhetsbyrån AP.
Bolag som Disney, MGM och Time Warner anser sig ha förlorat flera miljoner dollar om året på fildelning, enligt Bloomberg News.

I målet där MGM stämt fildelningsnätverket Grokster har hittills två domstolar dömt till fildelarnas fördel, med resonemanget att de ansvariga bolagen bakom nätverket inte kan hållas ansvariga för vad folk laddar ner genom dem.
Underinstanserna gick på en tidigare HD-dom från 1984, där
elektronikjätten Sony stämts. Då var resonemanget att Sonys VHS-bandspelare kunde användas för att kopiera filmer, vilket HD avslog.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons