HD godkände Musharraf

Samväldet beslutade sent igår kväll att lägga Pakistans medlemskap i organisationen på is. Tidigare hade Pakistans Högsta domstol avslog igår det sista överklagandet mot omvalet av president Pervez Musharraf.

Under strecket
Publicerad
Annons

Pakistans politiska kris har bland annat handlat om president Pervez Musharrafs rättighet att ställa upp för omval så länge han var kvar som överbefälhavare. Högsta domstolen, med ett tiotal nya Musharraf-lojala domare, godkände igår omvalet. Samtidigt har Musharraf lovat att avsluta sin militära karriär om han på nytt väljs till president och det är ett löfte som han väntas infria kommande vecka.

Frågan är sedan om president Musharraf är beredd att upphäva det undantagstillstånd som fått så hård kritik i Väst och även från inhemsk opposition. För att mildra kritiken har militärdiktatorn släppt 3000 av de som arresterades i samband med demonstrationer mot undantagstillståndet och Musharraf har lovat att inom kort släppa ytterligare 2000. Ändå beslöt Samväldet sent igår kväll att man tills vidare sagt upp Pakistans medlemskap.

Annons
Annons
Annons