HD friar Arthur Andersen

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Domarens instruktioner till juryn var alldeles för vaga och för allmänt formulerade. Med den motiveringen rev den amerikanska Högsta domstolen i går enhälligt upp den fällande domen mot den förra revisionsjätten Arthur Andersen för att i stor skala ha förstört dokument under sin granskning av havererade energikoncernen Enron.
Beslutet innebär ett kraftfullt bakslag för president George W Bushs och justitiedepartementets ansträngningar att slå ner hårt på oegentligheter inom företagsvärlden.
Enron gick i konkurs i december 2001 med ett berg av skulder efter svindlerier i megaskala. Företagets kollaps kom att bli en symbol för den långa rad av skandaler som skakade Wall Street runt millennieskiftet. Och den drog med sig Arthur Andersen - som dessförinnan varit världens femte största revisionsföretag - i fallet.

Samtidigt som Finansinspektionen, SEC, året därpå drog i gång en stor utredning om turerna i Enron började Andersen att tillämpa en gammal företagspolicy och förstörde tonvis av
dokument som fungerat som arbetsmaterial under revisionerna av Enron.
Mycket misstänkt, ansåg justitiedepartementet som där- för drev ett åtal mot Andersen för att ha försökt övertala sina anställda att dölja sanningen. Firman hade ägnat sig åt ”dokumentförstöring i en aldrig förut skådad omfattning”, förklarade åklagaren.
Firmans advokater hävdade dock att det rörde sig om preliminära noteringar vars innehåll kunde missuppfattas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons