Annons
X
Annons
X

HD-dom kan öka pressen på Obama

I dag, äntligen, kommer beskedet om sjukvården i USA. Bloggen Scotusblog som följer Högsta domstolen i realtid kan räkna med rekordtrafik när domen faller om ”Obamacare” på torsdagsförmiddagen amerikansk tid.

Barack Obama.
Barack Obama. Foto: AP

Om det blir ja kan Barack Obama andas ut tillfälligt i visshet om att han varit den första demokratiska presidenten sedan 1960-talet som utvidgat det sociala trygghetsnätet. Men motståndaren i presidentvalet, republikanen Mitt Romney, kan för sin del fortsätta hacka på ”Obamacare” och upprepa vallöftena om att han tänker riva upp lagen första dagen i Vita huset.

Om det blir nej utbryter kaos och osäkerhet. En del delstater, försäkringsbolag och sjukhusföretag har redan börjat anpassa sig till bestämmelserna i lagen. Försvararna varnar dessutom för att det kan bli ett bryskt uppvaknande när folk upptäcker att populära inslag inte längre gäller, som att unga täcks av föräldrarnas försäkring och att ingen får nekas försäkring.

I förra presidentvalrörelsen var sjukvården och de stegrande kostnaderna en av de absolut tyngsta frågorna. Så är inte fallet i år och trots att ett nej skulle göra att bollen hamnar på republikanernas planhalva finns det inget som tyder på att kongressblocket planerar att lägga fram egna reformförslag. Det talas bara lite lamt om marknadsbaserade lösningar.

Annons
X

Nyfikenheten är extra stor på chefsdomaren John Roberts. Han är förhållandevis ung, 57 år, och kommer av allt att döma att sitta i ordförandesätet i ett par årtionden till.

Den så kallade Robertsdomstolen har redan avkunnat ett par domar som mött skarp kritik, främst den om obegränsade kampanjbidrag, vilket kan vara förklaringen till opinionssiffror om att hela 76 procent misstänker att domarna styrs av sina egna politiska åsikter.

Målet gäller fyra punkter, med en första punkt om lagen över huvud taget kan överklagas. Det som alla rubriker kommer att handla om är det så kallade individuella mandatet om att människor måste teckna försäkring. Under de muntliga pläderingarna undrade en av domstolens mest konservativa ledamöter, Antonin Scalia, spydigt ifall köptvång också kan införas för broccoli.Det kan tänkas att HD säger ja till enskilda delar (som den gjorde häromdagen rörande Arizonas invandrarlag) men om det individuella mandatet faller blir osäkerheten om lagens framtid ännu större. Ett av de verkliga mysterierna i sammanhanget är att inte Obama-administrationen lyckades förklara den enkla tanken att sprida risker på en större befolkningsgrupp.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  USA:s president Barack Obama har de senaste dagarna varit på mötesturné för att samla in pengar till sin valkampanj. Högsta domstolens besked i dag kan avgöra hur viktig sjukvårdsfrågan blir i valrörelsen.

  Annons
  Annons
  X

  Barack Obama.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X