HD bör ompröva sexdomen

Det är uppenbart att det finns rättsliga oklarheter när det gäller domen mot de män som utnyttjat en 14-årig förståndshandikappad flicka. Högsta domstolen bör pröva om männen har varit likgiltiga inför hennes ålder, skriver professor Madeleine Leijonhufvud.

Under strecket
Publicerad

En av de män som åtalats i det så kallade kopplerimålet i Malmö på väg in in rättssalen.

Foto: SCANPIX
Annons

Gårdagens Brännpunktsartikel av Lars Arrhenius och Helena Karlén om den 14-åriga, lätt förståndshandikappade flickan i Malmö som använts för sex av ett mycket stort antal män visar, liksom fredagens krönika av Anna Laestadius Larsson, med förkrossande tydlighet att Sverige år 2011 saknar ett fungerande skydd för barn mot sexuella övergrepp.

Åklagaren överväger enligt uppgift att försöka få domen omprövad av Högsta domstolen. HD:s uppgift är nu inte att göra en tredje (efter tingsrätt och hovrätt) värdering av bevisningen för ett åtal – även om man kunnat få den uppfattningen efter att HD nyligen gjorde just det i ett mål om sex med barn. I det målet hade hovrätten fällt den åtalade mannen. Att det skulle finnas intresse i HD att ta upp en dom avseende sexualbrott mot ett barn bara för att se om bevisningen räcker för att fälla de som friats eller skärpa bedömningen mot de som ändå fällts till ansvar i hovrätten förefaller dessvärre inte särskilt troligt. Inte heller detta barn har ju för övrigt kunnat prestera en så ”detaljrik och målande” berättelse som justitieråden förväntar sig av barn efter sexövergrepp.

Annons
Annons
Annons