Annons
X
Annons
X

HD-beslut tung seger för Obama

USA:s Högsta domstol har fattat sitt historiska beslut. Vårdreformen godkänns och det så kallade individuella mandatet strider inte mot författningen. Detta är en oerhörd seger för president Barack Obama.

Barack Obama.
Barack Obama. Foto: AP

- Nu är det jubel i Vita huset, löd de första spontana kommentarna i en av alla nyhetskanalerna som följde det hela i direktsändningar.

– Chefsdomaren Roberts sällade sig till vänsterflygeln i domstolen, fastslog bloggen Scotusblog.

HD skulle döma rörande fyra olika punkter och det väntades en stund att tolka det övriga, exempelvis utvidgningen av låginkomstvården Medicare.

Annons
X

Demonstrationer framför HD:s klassicistiska fasad är alls inte ovanliga men på torsdagsförmiddagen var stämningarna ovanligt spända. Tea party-anhängare viftade med sina Don’t tread on me-flaggor och andra höll upp plakat med texten ”Sjukvård åt alla”.

Obamacare har stötts och blötts ända sedan han segrade i presidentvalet – med krav i egna vänsterflygeln på ett offentligfinansierat system och massivt motstånd mot hela idén från republikanerna.

En expert, Mollyann Brodie i Kaiser Family Foundation, sammanfattade folkopinionen så här i Politico nyligen:

– Vad folk ville ha var en reform som skulle sänka deras sjukvårdskostnader. Det har inte hänt. Kostnaderna steg och lastades över på arbetstagare i åratal och det kommer att fortsätta.

Annons
Annons
X

Barack Obama.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X