HC Andersen-staty sänks ner i hamn

På lördag ska den danske författaren HC Andersen begravas i Odense hamn. Eller rättare sagt, konstnären Jens Galschiøts 3 meter höga och 1,5 miljoner danska kronor dyra bronsskulptur, som stått i centrala Odense de senaste fem åren, skriver Politiken.

Under strecket
Publicerad
Annons

Skulpturen skulle egentligen ha ingått i den interaktiva vattenskulpturen ”Fortællerbrønden” som var tänkt att illustrera den kände författarens äventyr. Men finanskrisen och besparingar i kommunens kulturbudget kom emellan. Kommunens förslag var då att flytta bronsskulpturen långt från centrum. Det gillade inte Galschiøt som satte stopp för planerna.

Nu kommer Galschiøt i stället att sänka ner skulpturen i Odense hamn och bjuder in alla intresserade. Bara huvudet ska vara synligt och när den väl fått sin plats byter den namn till ”I väntan på bättre tider”. Galschiøt föreslår också att skulpturen tas upp varje år på HC Andersens födelsedag och körs runt i stan, så att han själv kan se vad som hänt sedan sist. Därefter ska han sänkas ner i vattnet igen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons