Annons
X
Annons
X

Hbtq-flyktingar trakasseras på asylboenden

Övergrepp mot hbtq-flyktingar ökar på landets asylboenden. Migrationsverket för nu diskussioner med RFSL om särskilda boenden. Darya Majed och Zana Gagal har båda flytt på grund av sin könsidentitet – och råkat illa ut i Sverige.

Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Zana Gagal och Darya Majed har flytt från Kurdistan på grund av sin könsidentitet. Foto: Tomas Oneborg

Darya Majed och Zana Gagal har båda sökt asyl i Sverige och har bott på flera boenden runt om i landet.

Överallt samma sak – många ensamma män tillsammans på en liten yta. Och hbtq – homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner – tenderar att hamna lägst i hackordningen, speciellt när de kommer från länder med patriarkala hedersstrukturer och där exempelvis homosexualitet är straffbart.

Zana och Darya – båda transpersoner – var inga undantag. De utsattes regelbundet för hot och trakasserier på svenska asylboenden. Zana Gagal slutade äta och hon berättar att hon fick duscha på nätterna för att "få vara ifred".

Annons
X

Darya Majed placerades på ett asylboende i Boden tillsammans med fyra afghanska män och beskriver situationen där som "mycket hemsk". Hon blev utfryst och hotad.

Berättelser som Stig-Åke Petersson, flyktinghandläggare på RFSL möter allt oftare.

– Det som är gemensamt för alla hbtq-flyktingar är att de i hemlandet blivit förföljda för sin könsidentitet eller sexuella läggning. Vanligen kommer de från länder i Mellanöstern, men också Afghanistan, Uganda, Kenya och Nigeria, säger han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Har hat och hot blivit vanligare för den här gruppen?

  – Allt fler vänder sig till oss, men det är för tidigt att säga i vilken grad den ökade tillströmningen gjort det värre.

  Det finns ingen officiell statistik över hur många som åberopar sin sexuella läggning och/eller sin könsidentitet som asylskäl, men de senaste åren har RFSL haft kontakt med ett 50-tal årligen och de förväntar sig minst en fördubbling av antal ärenden. Men det verkliga antalet är svårt att bedöma – enligt Stig-Åke Petersson är det svårt för den här gruppen att tala om den egna könstillhörigheten eller sexuella läggningen.

  – Många kommer från länder där homosexualitet är olagligt. Det gör det svårt att i en utsatt situation som en asylprocess tala om sin könsidentitet eller sexuella läggning, säger han.

  De har flytt undan hot och våld, men attackerades på nytt i svenska asylboenden. Zana Gagal och Darya Majed bor nu inneboende hos svenska familjer. Foto: Tomas Oneborg

  Det finns fyra privata hbtq-certifierade asylboenden i Sverige, som styrs med ett normkritiskt förhållningssätt och där personalen har utbildats för att exempelvis bättre kunna möta just unga och vuxna som söker asyl på grund av sexuell läggning eller könsidentitet – något som är förenat med dödsstraff i mångas hemländer.

  Är det rätt väg att gå?

  – Det är positivt att personalens attityd är bra, men ett certifierat boende innebär inte att omgivningen är det.

  Tyskland öppnade i veckan sitt första första boende för homosexuella. Allt för att försöka komma till rätta med trakasserier och fördomar. I Sverige har polisen registrerat över 5 000 incidenter kopplade till flyktingboenden, varav 600 gäller misshandel, som SvD avslöjade förra veckan.

  Hur många av dessa fall som är relaterade till exempelvis homofobi vet ingen.

  – Men särskilda hbtq-flyktingboenden är nog en bra väg att gå även i Sverige, säger Stig-Åke Petersson.

  Sverker Spaak, som arbetar med boenden på Migrationsverket, berättar att de för dialog med RFSL om särskilda boenden för den här gruppen.

  – Jag tror att vi under året kommer att kunna erbjuda boenden med bra nätverk i närmiljön – större städer där RFSL har verksamhet – eller speciella boenden med inriktning på hbtq. Men det är en levande process som får styras lite av behov, säger han.

  För Darya och Zana blev räddningen att hamna som inneboende i svenska familjer.

  – Susanne och Niklas – jag älskar dem. Det de gör för sina barn, gör de även för mig, säger Zana Gagal.

  **De kommer **ursprungligen från Arbil i norra Irak, som också räknas som huvudstad i irakiska Kurdistan – ett område där regnbågskärlek leder till förtryck, trakasserier, våld och även uteslutning ur den egna familjen.

  Darya Majed och Zana Gagal kände inte varandra trots att de kommer från samma stad i Kurdistan. Foto: Tomas Oneborg

  Darya Majed föddes som man, men kände sig aldrig bekväm i sitt kön, utan drömde om en könskorrigering. För att kunna gå sin egen väg behövde hon pengar. Mycket pengar. Darya sökte till en talangtävling i arabisk dans och lyckades ta sig vidare tills en släkting kände igen henne – trots kvinnlig förklädnad.

  Pappa kontaktade en imam som beordrade 70 piskrapp. Det är som att döda.

  Pappan samlade släktens manliga företrädare som enades om att klippa sönder Daryas näsa och öron. Vanställan, en evig märkning.

  – Pappa kontaktade en imam som beordrade 70 piskrapp. Det är som att döda, säger Darya Majed.

  **Zana Gagal levde **med en hemlig pojkvän tills pappan anade oråd och gillrade en fälla. Han sa att familjen skulle åka bort, men när Zana bjudit över sin käresta stormade han in och tillkallade resten av familjen för att de med egna ögon skulle få se vem han var. Det mest förbjudna. Det omöjliga.

  – Jag sa: "Det här är jag". Men de lugnade sig inte och jag förstod att mitt liv var över.

  Pappan kontaktade klanledaren och de diskuterade åtgärder. Mord, var medicinen, berättar Zana.

  Hon lyckades ändå fly och är tacksam för sin fristad, även om väntan och sysslolösheten är svår att hantera. Hon har tidigare arbetat som journalist, något hon vill ta upp på nytt när omständigheterna är stabilare.

  Hur ser dina drömmar om framtiden ut?

  – Jag vill leva som kvinna, gifta mig och skaffa hund. Jobba hårt och kanske, kanske få känna ett lugn.

  Annons
  Annons
  X

  Zana Gagal och Darya Majed har flytt från Kurdistan på grund av sin könsidentitet.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3

  De har flytt undan hot och våld, men attackerades på nytt i svenska asylboenden. Zana Gagal och Darya Majed bor nu inneboende hos svenska familjer.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

  Darya Majed och Zana Gagal kände inte varandra trots att de kommer från samma stad i Kurdistan.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X