HBT-ungdomar har fått sin fristad

Sverige har fått sitt första HBT-fritis. Egalia – en frizon för öppenhet och tolerans för unga homo-, bi- och transpersoner.

Publicerad
Premiärnerverna spökar när Vulvo Intims Josefin Broström och Nathalie Backholm mejkar sig inför uppträdandet på nya fritidshänget Egalia.

Premiärnerverna spökar när Vulvo Intims Josefin Broström och Nathalie Backholm mejkar sig inför uppträdandet på nya fritidshänget Egalia.

Annons

Bakom satsningen står RFSL Stockholm. Den stolta organisationen vågar påstå att Egalia är världens första fritidshäng för homo-, bi- och transpersoner. Två kvällar i veckan kommer hänget att ha öppet, berättar Marie Carlsson, projektledare. Hon har arbetat för att förverkliga Egalia under två år.
– Först hade vi bara ett konferensrum dit 5–6 unga kom en gång i veckan, säger hon.

Då fanns inga pengar att tala om för verksamheten. Men intresset växte och i slutet av förra året kom mellan 30 och 60 unga till lokalerna på Sveavägen 59.
– Nu har vi fått stöd från Allmänna arvsfonden, säger Marie Carlsson.
Syftet är att erbjuda vanlig fritidsverksamhet, men den stora skillnaden är atmosfären. Marica Kornevall, 19, sätter ord på vad som skiljer Egalia från en vanlig fritidslokal.
– Det är som att ta en paus, att komma hit. Man är mer som en människa här, säger hon.
Och pausen gäller pressen och fördomarna från det övriga heteronormativa samhället. På fritidshänget är det inte viktigt vem du är kär i, ingen frågar, för kön är inte viktigt, tycker de unga.
– Vi erbjuder en fristad och det ligger i linje med vår filosofi. Men egentligen är det ett misslyckande för kommunerna och landstinget att vi startar en verksamhet. Det är en nagel i ögat även om landstingspolitikerna har visat intresse, men det händer inget, säger Jerry Adbo, ordförande i RSFL Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons