Annons
X
Annons
X

”Hbt-rörelsen utmanar heteronormen”

Elin Grelsson kritiserar i måndagens Brännpunkt hbt-rörelsen och hur man arbetar mot heteronormen – bland annat att hbt-rörelsen inte arbetar för att ifrågasätta heterosexualiteten som norm i samhället. Det är en märklig kritik som gör att man undrar var författaren befunnit sig de senaste tio åren. Utvecklingen Grelsson själv efterfrågar har ju redan inträffat.

FELIX KÖNIG, ORDFÖRANDE FÖR RFSL:S UNGDOMSFÖRBUND, SVARAR ELIN GRELSSON.

Låt oss börja med att konstatera att hbt-rörelsen är oerhört bred. Det inkluderar kommersiella intressen som tidningen Qx, queera anarkister, många olika individstödjande verksamheter, och rymmer dessutom de till medlemsantal tre största organisationerna: RFSL, RFSL Ungdom och hbtq-studenterna SFQ.

Under de senaste tio åren har perspektiven förändrats, i takt med attitydförändringar och lagstiftningssegrar. Den identitetspolitik som Grelsson kritiserar är inte längre något som hbt-rörelsen står för i stort. Arbetet är nu snarare fokuserat på precis det som förs fram i artikeln: att synliggöra och ifrågasätta system i samhället, som gör att personer över huvudtaget behöver bli tolererade, eller över behöver en särskild hatbrottsjour eller mötesplats. Heteronormkritiken är den röda tråden i svensk hbt-rörelse idag. Samtidigt rymmer till exempel Stockholm Pride och RFSL Ungdom ett värdefullt inslag av att kunna skapa identifikation och att känna sig hemma.

Den växande normkritiska medvetenheten i Sverige, som påverkar allt arbete för lika rättigheter, bygger på att t.ex. hbt-rörelsen nu ifrågasätter betydligt mer saker i hetero-cis-samhället och övertaget en heterosexuell cisidentitet innebär i Sverige. För många av oss som är aktiva i hbt-rörelsen sticker ord som tolerans i ögonen något oerhört. Tolerans bygger ju på att vissa behöver tolereras medan andra har makten att välja att tolerera någon eller inte. Att använda det ordet, som Grelsson själv gör, blir ju då en motsägelse – eftersom det representerar ett synsätt som Grelsson själv kritiserade.

Annons
X

Att kritiken mot att Göran Hägglund inte deltar på partiledardebatten skulle tyda på att hbt-rörelsen bara är ute efter tolerans från dem som inte sympatiserar med den håller jag inte med om – i mina ögon handlar det om att en socialminister som bedrivit en politik som baseras på heteronormativitet och homofobi borde våga svara inför de han har exkluderat aktivt de senaste fyra åren. Det borde man som socialminister våga.

Hbt-rörelser utmanar i allra högsta grad heteronormen, och makt inom rörelsen diskuteras flitigt, bland annat på Pride House under veckan. Att säga att vissa identiteter hamnar långt ner på maktskalan utan att det problematiseras är naivt och bidrar i sig till att befästa de föreställningarna. Att ställa olika grupper mot varandra på det sättet gynnar ingen.

Heteronormen påverkar alla i samhället och det kommer hbt-rörelsen fortsätta kämpa för att visa, och till skillnad från Grelsson kommer vi såklart också att inkludera kritik av cisnormen i vårt arbete, något som Grelsson missar helt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  FELIX KÖNIG

  Förbundsordförande, RFSL Ungdom

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X