Annons

”Hbt-rörelsen utmanar heteronormen”

Elin Grelsson kritiserar i måndagens Brännpunkt hbt-rörelsen och hur man arbetar mot heteronormen – bland annat att hbt-rörelsen inte arbetar för att ifrågasätta heterosexualiteten som norm i samhället. Det är en märklig kritik som gör att man undrar var författaren befunnit sig de senaste tio åren. Utvecklingen Grelsson själv efterfrågar har ju redan inträffat.

Under strecket
Publicerad

Låt oss börja med att konstatera att hbt-rörelsen är oerhört bred. Det inkluderar kommersiella intressen som tidningen Qx, queera anarkister, många olika individstödjande verksamheter, och rymmer dessutom de till medlemsantal tre största organisationerna: RFSL, RFSL Ungdom och hbtq-studenterna SFQ.

Under de senaste tio åren har perspektiven förändrats, i takt med attitydförändringar och lagstiftningssegrar. Den identitetspolitik som Grelsson kritiserar är inte längre något som hbt-rörelsen står för i stort. Arbetet är nu snarare fokuserat på precis det som förs fram i artikeln: att synliggöra och ifrågasätta system i samhället, som gör att personer över huvudtaget behöver bli tolererade, eller över behöver en särskild hatbrottsjour eller mötesplats. Heteronormkritiken är den röda tråden i svensk hbt-rörelse idag. Samtidigt rymmer till exempel Stockholm Pride och RFSL Ungdom ett värdefullt inslag av att kunna skapa identifikation och att känna sig hemma.

Annons
Annons
Annons