Annons
X
Annons
X

Hbt-rättigheter utnyttjas i rasistisk retorik

DEBATT Att ha åsikter om vapenexport och flyktingpolitik är inte att ha extrema åsikter. Det verkliga hotet mot Pride kommer från högerextrema grupper som utnyttjar hbt-rättigheter för att få ägna sig åt rasistisk och islamofobisk retorik. Det skriver Anders Rundberg i Queers against pinkwashing i en reaktion på Tobias Brandels artikel

Foto: ERIK MÅRTENSSON

”Attackerna mot Pridefestivalen kommer inte längre från högerextrema utan från vänsterextrema”. Det skrev Tobias Brandel i SvD den 23 juli. Den 26 juli diskuterade man också i Sveriges Radios Studio Ett att det har genomförts politiska aktioner under Stockholm Pride och Hbtq-festivalen i Göteborg. I programmet sa Sveriges Radios journalister att ”vänsterextremister” har börjat hota Pride.

De aktuella fall som diskuteras handlar om kritik mot svensk vapenexport och svensk flyktingpolitik. Att ha åsikter om vapenexporten och asylpolitiken kan rimligtvis inte kallas för extrema åsikter. Det var många som reagerade starkt när Sveriges samarbete med Saudiarabien, gällande en vapenfabrik, offentliggjordes i våras. Det var också många i hbtq-gruppen som reagerade med fasa när ett lesbiskt par avvisades till irakiska Kurdistan i februari, när homosexuelle Kaala Lawrence hotades av utvisning i maj och när en homosexuell man avvisades till Kosovo i juni.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är bland annat på grund av detta som hbtq-aktivister protesterar mot att Migrationsverket och Försvarsmakten deltar i Pridefestivaler. De åsikter som förts fram i samtliga aktioner under Pridefestivaler, och även hur de förs fram, tror jag att de flesta är överens om att det är just detta vi har demokratier till. Att folk ska få föra oväsen och utrycka sina åsikter, också på obekväma sätt.

  Annons
  X

  Många av oss som är vänster, icke-hetero eller som inte ser ”svenska” ut har erfarenheter av högerextremism. Jag ser ärren i mitt ansikte orsakade av högerextrema varje dag jag tittar mig i spegeln. Att använda ord som ”vänsterextremister” är att fästa etiketter på människor som gör dem associativa med högerextremister, de är grupper som misshandlar folk på grund av deras hudfärg eller trosuppfattning.

  Vi i Queers against pinkwashing har under snart två års tid arbetat med att synliggöra fenomenet pinkwashing; att utnyttja hbt-rättigheter för att framställa rasistisk och islamofobisk retorik som liberal.

  Under en workshop som vi höll på Pride House under Stockholm Pride förra året lyfte vi hur staten Israel använder pinkwashing genom att hävda sig vara ett liberalt och människorättsrespekterande land på grund av sin liberala homolagstiftning, samtidigt som Israel agerar folkrättsvidrigt på Västbanken och i Gaza.

  Till workshopen kom en grupp på runt tio personer som skrek att vi var antisemiter och rasister. Det var självklart störande för oss som försökte prata, och sårande då några av oss i gruppen är judar. Men att störa en workshop och bete sig illa gör ingen till extremist. Det ordet ska vi spara, vi vet alla när de ska användas.

  På lördag, samtidigt som Prideparaden, samlas den så kallade Counter jihad-rörelsen i Stockholm för en demonstration. Det var från Counter jihad som Anders Behring Breivik hämtade inspiration från för att utföra terrormorden på Utøya och terrordådet i Oslo. Sammankallande till demonstrationen är English Defence League, en högerextrem grupp som är känd för sina våldsamma och provokativa demonstrationer i områden där det bor många muslimer i England. EDL tillhör en del av extremhögern som har lämnat antisemitism och homohat och i stället fokuserar på islamofobi.

  EDL och dess syskongrupper har börjat mobilisera kring Prideparader. Nyligen i Bristol, England, och i Tampere, Finland, och nu alltså i Stockholm. De hävdar att hbt-personers säkerhet är i fara på grund av “muslimerna” – det kallar vi pinkwashing. Det är också ett försök att skapa två grupper och sedan ställa dem mot varandra.

  Vi motsätter oss idén om “de två grupperna”. Uppställningen av hbtq-personer–muslimer som motsatspar eller separata kategorier är inte sann. Det är en retorik som inte på något sätt kan kallas homovänlig, eftersom den effektivt osynliggör alla personer som är hbtq-personer och muslimer.

  Det kommer att hållas en manifestation samtidigt som Counter jihad demonstrerar, för att visa att vi är många hbtq-personer och allierade till oss som inte delar EDL:s och Counter jihad-rörelsens världsbild. Om det verkligen var hbt-personer som EDL brydde sig om, skulle kampen vara emot homo- och transhat generellt, inom alla grupper, inte enbart inom gruppen ”muslimer”.

  Vi hoppas att många som identifierar sig som hbtq-personer eller allierade till oss kommer på i morgon för att säga nej till islamofobisk argumentation i vårt namn. Ingen behöver vara rasist för vår skull.

  Anders Rundberg/Queers against pinkwashing

  Tobias Brandel svarar:

  Det finns goda skäl att protestera mot myndigheter och partier som kränker mänskliga rättigheter. Problemet när autonoma vänstergrupper väljer Pride som arena för sådana aktioner är att de inte ger sig på de ansvariga, utan bespottar och hånar de enskilda individer som jobbar inifrån med just att förbättra organisationernas hbt-arbete.

  Huruvida rasistiska Counter Jihand-rörelsen/EDL utgjort ett reellt hot mot Stockholm Pride är oklart. Uppenbart är att de genom den enorma uppmärksamheten den senaste veckan från Queers Against Pinkwashing och andra debattörer har fått ett genomslag för sin pr-kupp de inte kunnat drömma om. De ”goda” krafterna ställer villigt upp med motdemonstrationer och gör Pride till ett slagfält för sina frågor. Det är mycket sorgligt.

  Tobias Brandel

  tobias.brandel@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ERIK MÅRTENSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X