Hbt-rättigheter utnyttjas i rasistisk retorik

DEBATT Att ha åsikter om vapenexport och flyktingpolitik är inte att ha extrema åsikter. Det verkliga hotet mot Pride kommer från högerextrema grupper som utnyttjar hbt-rättigheter för att få ägna sig åt rasistisk och islamofobisk retorik. Det skriver Anders Rundberg i Queers against pinkwashing i en reaktion på Tobias Brandels artikel

Under strecket
Publicerad
ERIK MÅRTENSSON
Foto: ERIK MÅRTENSSON
Annons

”Attackerna mot Pridefestivalen kommer inte längre från högerextrema utan från vänsterextrema”. Det skrev Tobias Brandel i SvD den 23 juli. Den 26 juli diskuterade man också i Sveriges Radios Studio Ett att det har genomförts politiska aktioner under Stockholm Pride och Hbtq-festivalen i Göteborg. I programmet sa Sveriges Radios journalister att ”vänsterextremister” har börjat hota Pride.

De aktuella fall som diskuteras handlar om kritik mot svensk vapenexport och svensk flyktingpolitik. Att ha åsikter om vapenexporten och asylpolitiken kan rimligtvis inte kallas för extrema åsikter. Det var många som reagerade starkt när Sveriges samarbete med Saudiarabien, gällande en vapenfabrik, offentliggjordes i våras. Det var också många i hbtq-gruppen som reagerade med fasa när ett lesbiskt par avvisades till irakiska Kurdistan i februari, när homosexuelle Kaala Lawrence hotades av utvisning i maj och när en homosexuell man avvisades till Kosovo i juni.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons