Recension

Satans raseri. En sannfärdig berättelse om det stora häxoväsendet i Sverige och omgivande länderHäxtro del av vårt kulturarv

MASSPSYKOS Antalet offer för häxprocesser i Europa är förfärande, men långt ifrån de miljoner brända som vissa böcker uppger. ”Satans raseri” tecknar en viktig kulturell bakgrund och är skriven av en av världens främsta häxexperter, skriver Dick Harrison.

Under strecket
Publicerad
Annons

Häxjakter är en del av vårt samhälle, en del av vår kultur. Masspsykos, kollektiv noja och ryktesspridning som slutar i tragedier för oskyldiga – sådant inträffar, i en eller annan form, varje dag på hela jordklotet. Men konsekvenserna för de drabbade har förändrats. Den som i dag blir falske­ligen dömd hamnar i fängelse. På 1600-talet hade bålet eller galgen väntat.

En av världens främsta experter på häxförföljelsernas, trolldomsprocessernas och helvetesstraffens historia är svensk: Bengt Ankarloo, professor emeritus vid Lunds universitet. Efter ett långt forskarliv med flera lärda publikationer i bagaget har han nu samlat ett antal av sina viktigaste poänger i en bred, populärvetenskaplig översikt, Satans raseri.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons