Annons

Häxkonster på planen

Damfotboll, häxbränning och livet i en bruksort på dekis. SVT:s nya serie Häxdansen är ett hårt skruvat inlägg som regissören Magnus Rösman hoppas ska nå rätt adress. I kväll sänds första avsnittet.

Under strecket
Publicerad

Svensk film och tv förknippas sällan med skräck och rysare, någon enstaka gång får en regissör för sig att göra en Strandvaskaren, Besökarna eller Det okända för att allt som oftast sågas och gå vidare i karriären. När alkoholiserade poliskommissarier löser det ena fallet osannolikare än det andra mellan operalyssnings­passen går det bra, men det är ­något med det övernaturliga som skaver i svensk film.

Kanske är det därför SVT marknadsför Häxdansen som en dramaserie, när inledningen känns mer som om en av de nutida japanska skräckregissörerna skulle ta sig an Hem till byn. Eller vad sägs om: Bosjö socken 1676 – elva kvinnor avrättas på en och samma dag, anklagade för trolldom och häxeri. De hade setts dansa med djävulen på ängen utanför byn. En speakerröst avslutar med ”Några hundra år senare fick någon för sig att anlägga en fotbollsplan på samma plats. Välkommen till Bosjö!”

Annons
Annons
Annons