Annons

Häxjakten är en thriller om skuld och överlevnad

Natalie Minnevik, Karin Franz Körlof, Juliett Eklöf och Matilda Ragnerstam repeterar Arthur Millers pjäs ”Häxjakten” på Elverket. 
Natalie Minnevik, Karin Franz Körlof, Juliett Eklöf och Matilda Ragnerstam repeterar Arthur Millers pjäs ”Häxjakten” på Elverket.  Foto: Lars Pehrson

Masshysteri och angiveri. Arthur Millers pjäs ”Häxjakten” kan kännas kusligt nära vår samtid. Nu sätter Alexander Mørk-Eidem upp den i ett samarbete mellan Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern. Mörkare och mer allvarsam än hans tidigare klassikertolkningar.

Under strecket
Publicerad

Shanti Roney (John Proctor) och Isabelle Kyed (Mary Warren).

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 6

Alexander Mørk-Eidem tycker att originaltiteln ”The crucible”, smältdegeln, passar pjäsen bättre. ”För mig handlar den om det här samhället som just en smältdegel, en tryckkokare: Vad är sant och vad är falskt? Vem har rätt och vem har fel? Det är ett högt tempo därute.”

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 6

Juliett Eklöf och Shebly Niavarani som pastor John Hale repeterar en scen. ”Vi i ensemblen bär ett ansvar att spela så att man verkligen tror på religionen, att Sheblys pastor inte är en exorcist bara för att han bär ett kors”, säger Karin Franz Körlof.

Foto: Lars PehrsonBild 3 av 6

Shebly Niavarani, Susan Taslimi, Andreas Kundler och i bakgrunden Johan Holmberg repeterar. 19 skådespelare från Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern medverkar i ”Häxjakten”.

Foto: Lars PehrsonBild 4 av 6

Gerhard Hoberstorfer förvandlas till viceguvernör Danforth av maskören Susanne von Platen. ”Det Miller skjuter in sig på är bigotterier. Det handlar om dubbla agendor. Det kan du ju känna igen från idag. Vi är alla sammansatta, består av lögner hit och dit.”

Foto: Lars PehrsonBild 5 av 6

Erlend Birkeland står för scenografin och Ellen Ruge för ljussättningen på Elverket.

Foto: Lars PehrsonBild 6 av 6

Vad var det egentligen som hände den där natten i skogen? Hade flickorna dansat nakna? Kanske indränkta i blod? Var de rentav häxor?

Den ena säger det andra till den tredje … och så är viskleken igång.

Annons
Annons
Annons