Annons

Häxeri än i dag förknippat med Salem

Häxrättegång i Salem, USA, i slutet av 1600-talet.
Häxrättegång i Salem, USA, i slutet av 1600-talet. Foto: Wikimedia Commons

”Våra gamla häxprocesser framställs ofta som en genuint europeisk företeelse, trots att tron på häxor och trollkarlar har varit spridd över hela världen. Förekom det inga häxförföljelser i kolonierna på andra sidan Atlanten?”

Under strecket
Publicerad

Jovisst. De kändaste ägde rum i det blivande USA, där häxeri än idag är intimt förknippat med staden Salem i Massachusetts. Jakten på häxor sammanföll här med bittra uppgörelser mellan lokala bönder och kyrkoherden Samuel Parris, som var kontroversiell. Många bybor var puritaner som tolkade tidens tecken som signaler från Gud eller Satan. När kyrkoherdens dotter Betty och hennes kusin Abigail år 1692 drabbades av hysteriska anfall började folk misstänka att djävulen anlänt, och snart haglade anklagelserna mot byborna. Hysterin resulterade i rättegångar och dödsdomar. Sammanlagt avrättades fjorton kvinnor och sex män. Mellan 175 och 200 personer hölls fängslade och minst fem avled under fångenskapen. En 80-årig bonde, Giles Corey, torterades till döds genom att tunga stenar placerades på honom i fåfänga försök att tvinga fram en bekännelse.

Trots att Salemprocesserna omgående kritiserades dröjde det till 2001 innan samtliga dömda formellt fick upprättelse och erkändes som oskyldiga av myndigheterna i Massachusetts. Dramatikern Arthur Miller skrev 1952 ett drama, The Crucible, i vilket han använde händelserna i Salem som liknelse över häxjakten på kommunister i McCarthy-tidens USA. Dramat filmades 1957 och 1996. Till saken hör också att dagens Salem attraherar en hel del häxintresserade turister, vilket har lett till kontroverser – vissa stadsbor vill tjäna pengar på 1692 års tragedi, medan andra menar att det som hände var en skam för staden, och att denna inte bör utsättas för kommersialisering.

Annons
Annons
Annons