Annons

”Häxan går sin egen väg – många längtar efter henne”

Intresset för alternativ andlighet ökar i storstad – särskilt bland unga, utbildade kvinnor. Samtidigt kommersialiseras den. Modehus gör kollektioner med tarotmotiv och hudkrämer välsignas av shamaner. För häxan Ebba Bjelkholm står gudinnetro för feminism.

Under strecket
Publicerad

Ebba Bjelkholm bekänner sig till naturreligionen wicca och kallar sig själv häxa: ”Det finns magiska saker i vårt samhälle som inte kan förklaras av vetenskap.”

Foto: Allis Nettréus

Häxan en viktig symbol, enligt Ebba Bjelkholm: ”Häxan står för det feminina fria valet, hon går sin egen väg. Jag tror att många har en längtan efter henne.”

Foto: Allis Nettréus

Ebba Bjelkholm läser i tarot, mediterar och utför olika ritualer, till exempel att fira midvinter eller att rena rum från dåliga energier.

Foto: Allis Nettréus

Acceptansen för nyandlighet har blivit större därför att det inte längre utmanar samhällsstrukturen, menar författaren Elin Grelsson Almestad.

Foto: Allis Nettréus
Foto: Allis Nettréus
Foto: Alamy/IBL
Efter reklamen visas:
Ebba tror på magi och kallar sig häxa

Tecknade djur – vissa söta, andra fula och läskiga, bland moln eller i mörker, omgivna av mynt eller svärd – pryder den tarotkortlek som är Ebba Bjelkholms favorit. Det är leken hon har ”bäst kontakt” med. När hon blev intervjuad i ett livsstilsmagasin tidigare i höst tog hon fram en annan kortlek, en vars stilistiska bläckteckningar passar bättre i en ljus och fräsch estetik.

Annons
Annons
Annons