Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Bitte Hammargren: Havet har slukat en hel stad

Minst 70000 kronor och sitt eget liv. Det riskerar den som vill ta sig till Europa med hjälp av människosmugglare. När alla legala vägar är stängda återstår bräckliga farkoster på Medelhavet för dem på flykt undan Syrien.

FÄSTNING EUROPA

I Turkiet och Nordafrika reser Fästning Europa sina murar. Det är i praktiken där EU har sin gräns i söder. Det leder till strålande affärer för människosmugglarna, medan de som flyr undan krig och förföljelse möter nya faror. Längs gränsfloden mellan Grekland och Turkiet ligger anonyma massgravar, där flyende har slutat sina liv. Medelhavet är en annan gravplats för flyktingar som förlist i överlastade gummibåtar eller som blivit beskjutna till havs. Så har det varit i åratal, men den mänskliga tragedin i Syrien, Eritrea, Sudan, Kongo och andra länder ökar risken för att fler ska omkomma under flykten.

Frivilligorganisationer som arbetar med migration gjorde tidigare i höstas en beräkning, citerad av AFP, som visade att 17000 människor kan ha drunknat i Medelhavet under sina försök att nå Europa de senaste 20 åren. Det är som om hela Sölvesborgs befolkning skulle ha slukats av vågorna.

–Genom Nordafrika går smugglarrutter sedan urminnes tider, konstaterade Laurence Ammour, algerisk forskare från Barcelona, expert på Nordafrika, som var en av talarna vid en konferens på temat Illicit Flows and African Security, som FOI höll nyligen.

Annons
X

–Men de flesta människor som smugglas genom Sahel och Nordafrika når aldrig fram till Europa, sade FOI:s forskare Helene Lackenbauer.

Det är en mänsklig rättighet att söka asyl, men de flesta av världens flyktingar blir inte antagna som kvotflyktingar av FN.

–Eftersom Europas södra gräns går i Nordafrika borde Europas prövning av asylsökande och migranter göras där, sade Helene Lackenbauer.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Turkiet, som bara prövar europeiska asylansökningar, sitter hundratusentals afrikaner och andra papperslösa strandade sedan flera år. Till dessa kan nu läggas en halv miljon syriska flyktingar i lägren vid gränsen mot Syrien, samt ytterligare flera hundra tusen andra syrier i Turkiets storstadsdjungler. I Libanon är var fjärde invånare flykting från Syrien. I Egypten sätts syriska flyktingar i fängelse och många deporteras tillbaka till Syrien, enligt Amnesty. De rika arabiska Gulfstaterna stöder syriska rebeller militärt, men tar inte emot syriska flyktingar.

  Världssamfundet kan inte samla sig till en linje för hur kriget i Syrien ska få ett slut. FN kan bara med ett nödrop bidra till flyktingmottagandet i Jordanien, Libanon, Irak och Turkiet. Samtidigt närmar sig syrierna sin tredje krigsvinter.

  I lägrens kyla om vintern och i brännande hetta på sommaren växer en generation syriska flyktingbarn upp. I tältstaden Zaatari i norra Jordanien, som SvD besökt, var hälften av flyktingarna barn.

  –Om det inte är ett brott att söka asyl, varför tvingar Europa oss att anlita smugglare, att köpa falska pass eller sätta oss i livsfarliga båtar? frågade syrier jag mötte i Istanbul i september.

  Sedan dess har ytterligare hundratals människor drunknat i Medelhavet.

  Fästning Europas murar reser sig inte bara mot asylsökande. Ett par syriska morföräldrar i Damaskus, som ville besöka sitt första barnbarn i Europa, fick inte komma hit legalt. Familjens yngste son, som blev antagen till en utbildning i Norge, blev även han nekad visum.

  Sverige ger syrier permanent uppehållstillstånd, men utfärdar inga visum i Kairo, Istanbul eller Amman. I september när jag träffade denna familj från Damaskus stod de inför dilemmat: Skulle de resa tillbaka eller sälja allt de äger för att betala smugglare?

  De åkte tillbaka. De vill resa till Europa legalt och använda sina besparingar till sonens utbildning. Men nu faller granaterna över deras förstad. Och alla legala vägar till Europa är stängda. En av familjens döttrar konstaterade upprört:

  –Smuggling är enda sättet. Det kostar minst 8000 euro per person och då är det ändå en farlig och osäker resväg.

  Bitte Hammargren bevakar Mellanöstern/Turkiet/Nordafrika för SvD.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X