”Haveriet med NKS slår mot hela länets vård”

Moderaternas hantering av Nya Karolinska Solna (NKS) kan vara den sämst skötta affären någonsin i svensk offentlig verksamhet. När Moderaternas privatiseringar nu leder till ökade kostnader driver det fram stora besparingar i akutsjukvården. Nu krävs akut en extern granskning av hela Karolinska, skriver S-politiker i hela Stockholmsregionen.

Under strecket
Publicerad

Karinn Wanngård med flera Stockholmspolitiker skriver att de som kommunpolitiker kan vi inte acceptera att problemen kring NKS drabbar regionens invånare.

Foto: Tomas Oneborg, Christine Olsson/TT
Annons

Efter de senaste avslöjandena om allvarliga brister i ekonomin på Karolinska universitetssjukhuset kopplat till Boston Consulting Group är det tydligt hur landstinget tappat kontrollen på stora delar av sin verksamhet. Jävsförhållanden har inte utretts, maxbelopp för konsulttjänster har överskridits, otillåtna attesteringar och arbetstider har godkänts. I flera år har sjukhusledningen betalat ut tiotals miljoner utan ordentliga fakturaunderlag. Kostnadskontrollen i det moderatstyrda landstinget har uppenbart varit utan just kontroll.

Det här är bara den senaste skandalen i de många turerna kring Nya Karolinska: ett sjukhus upphandlat med endast ett anbud och finansiering som liknats vid ett gigantiskt sms-lån. Vi har redan sett tilläggsbeställningar för miljardbelopp och rivningar eftersom det inte utformats efter vårdens behov. Miljarder av skattebetalarnas pengar har plöjts ner i vad som redan är världens dyraste sjukhus.

Annons
Annons
Annons