Annons

Haveri kan även drabba svenska kärnkraftverk

KÄRNKRAFTENS SVAGA PUNKT. Samma fel som orsakade överhettningen i de japanska kärnkraftsreaktorerna kan inträffa i Sverige. Om strömmen slås ut under en längre tid kan inte reservgeneratorerna kyla härden. Det är kärnkraftens svaga punkt i dag, säger forskare.

Under strecket
Publicerad

I Kista ligger Sveriges nationella datacentral som bland annat ansvarar för övervakning av provstoppsavtalaet. På Kistahusets tak står tre mätstationer som mäter radioaktiviteten i atmosfären. Klas Elmgren på Totalförsvarets forskninginstitut (FOI) visar hur mätningarna görs.

Foto: TOMAS ONEBORG

Ringhals kärnkraftverk i Halland.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK

Astrid Johansson och barnbarnet Linus Källgård är närmsta granne med kärnkraftverket Ringshals.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX

Först en extremt kraftig jordbävning och därefter en tsunami knäckte säkerhetssystemen i det japanska kärnkraftverket Fukushima 1. Vid ett strömavbrott går reservgeneratorer igång och vattnet som kyler bränslehärden kan fortsätta pumpas in – men i Fukushima slogs även reservsystemen ut när flodvågen kom.

–I en normal situation så kan elförsörjningen hämtas från någon av de intilliggande reaktorerna. Men om det är en naturkatastrof och infrastrukturen runtomkring slås sönder, då är det svårt att få el, säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Annons
Annons
Annons