Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Tomas Lundin: ”Havel en symbol för det nya Europa”

”Sanning och kärlek måste segra över lögner och hat.” Václav Havels motto kan ses som ett ledmotiv för folkliga uppror mot härskande diktaturer – i det kommunistiska Östeuropa hösten 1989 och i arabvärlden 20 år senare. På söndagen avled den förre dissidenten och senare tjeckiske presidenten som blev 75 år gammal.

Sista mötet. Lördagen den 9:e december träffade Tjeckiens förre president Vaclav Havel Dalai Lama.
Sista mötet. Lördagen den 9:e december träffade Tjeckiens förre president Vaclav Havel Dalai Lama. Foto: AP

DISSIDENT BLEV PRESIDENT

BONN
Kedjerökande, med lurvig mustasch och lockigt långt hår gjorde Václav Havel på 1960-talet entré i det anti-kommunistiska motståndet. Född 1936 i en högborgerlig och välbärgad familj i Prag med fastigheter i huvudstaden och gods i Böhmen tilläts han under kommunismen inte fortsätta sin skolutbildning.

På krokiga vägar, först som kemilaborant och senare som ljustekniker på en teater, närmade han sig författarskapet och sedan politiken. Under Pragvåren 1968, som brutalt krossades av Warszawapaktens stridsvagnar, blev han en nyckelfigur i intellektuella motståndskretsar. 1977 var han en av grundarna av oppositionsgruppen Charta 77.

Det kommunistiska styret som Václav Havel betecknade som ”Absurdistan” reagerade med yrkesförbud och hårda fängelsestraff på sammanlagt fem år. Dessa bröt ner hans hälsa men kunde aldrig krossa hans vilja.

Annons
X

Hösten 1989, denna Europas ödesstund när Solidarność tar över i Polen och Berlinmuren faller, talar Václav Havel till mer än 50 000 demonstranter som står tätt packade på Wenzelsplatsen mitt inne i Prag.

Det är den 17 november. Demonstranterna rasslar med sina nyckelknippor och skanderar: ”Havel na hrad – Havel till borgen.” Borgen, det är presidentpalatset i Prag. Han är då sammetsrevolutionens mest kända ledare.

Drygt en månad senare väljs Havel enhälligt till president i Tjeckoslovakien, som kandidat för det nygrundade oppositionspartiet Obèanské fórum OF (Medborgarforum) som senare förvandlas till ett högerliberalt parti under ledning av Tjeckiens nuvarande regeringschef Václav Klaus.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är året då Europas politiska karta ritas om. Det som ingen hade trott vara möjligt sker inom loppet av några få månader: kommunismen faller ihop som ett korthus, fruktade säkerhetsapparater som östtyska Stasi raderas ut och bara drygt ett år senare går Sovjetunionen den 26 december 1991 upp i rök.

  Symbolfigurer i denna process är Václav Havel, Lech Walesa, den polske påven Johannes Paulus II, Michail Gorbatjov och politiska ledare i bland annat Ungern som man i dag har glömt bort.

  Att det hela förlöpte fredligt – med undantag av Rumänien där hemliga polisen Securitate sköt på demonstranter och där slutligen presidentparet Nicolae och Elena Ceauşescu avrättades på juldagen – är delvis deras förtjänst. Deras metoder byggde på civil olydnad och fantasifull protest som uppmärksammades i hela världen.

  Det hade kunnat sluta som på Himmelska fridens torg i Peking där cirka 3000 demonstranter dödades eller skadades när armén öppnade eld bara ett halvår tidigare. I en intervju för tre år sedan i österrikiska Der Standard berättade Václav Havel att man 1989 var förberedd på det värsta.

  Precis som i Östberlin fanns det såväl hårdhänta gammelkommunister som grupper inom kommunistpartiet och säkerhetsapparaten som trodde på en reformerad kommunism och som många tror ska ha dirigerat protesterna. Enligt Havel en idiotisk teori: ”Regimen var rådlös. Slumpen och lyckliga händelser styrde utvecklingen.”

  Avgörande var Michail Gorbatjov som tidigt hade klartgjort att ryska stridsvagnar aldrig mer skulle sättas in. Den gamla Brezjnevdoktrinen som motiverade inmarschen i Tjeckoslovakien ersattes av Sinatra-doktrinen: ”Do it your way”.

  Åren omedelbart efter kommunismens fall blev för Östeuropa en tid av stålbad, osäkerhet, korruption och rå marknadskapitalism som födde oligarker och skapade väldiga förmögenheter. Dissidentpolitiker ersattes av en ny generation politiker, delvis med rötter i de gamla kommunistpartierna eller i den akademiska världen.

  Václav Havel drog sig tillbaka 2003, efter fyra mandatperioder som president först i Tjeckoslovakien och senare i Tjeckien efter delningen 1993 som han länge motsatte sig. Under Havels tid blev Tjeckien 1999 medlem i Nato och året efter hans avgång även i Europeiska unionen. Slovakien är i dag medlem i eurozonen. Polen är en av de mest stabila ekonomierna i EU.

  Václav Havel fortsatte in i det sista att kämpa för demokrati. Så sent som för en vecka sedan kritiserade han i Novaja Gazeta det ryska valet: ”Man kan inte tala om demokrati så länge statens ledare förödmjukar medborgarna, kontrollerar rättsapparaten och massmedierna och manipulerar valresultat.” Han var då märkt av sin sjukdom, svag och utmärglad men inte utan sin röst.

  Annons
  Annons
  X

  Sista mötet. Lördagen den 9:e december träffade Tjeckiens förre president Vaclav Havel Dalai Lama.

  Foto: AP Bild 1 av 9

  Vaclav Havel får stående ovationer av publiken vid premiären av hans film ”Avgång” i mars 2011.

  Foto: AP Bild 2 av 9

  Vaclav Havel pratar med Jan Malir under inspelningen av filmen ”Avgång”.

  Foto: AP Bild 3 av 9

  Vaclav Havel uppträdde tillsammans med amerikanska sångerskan Joan Baez vid en konsert i november 2009.

  Foto: AP Bild 4 av 9

  Vaclav havel tillsammans med Ladislav Adamec, före detta premiärminister, år 1989.

  Foto: AP Bild 5 av 9

  Vaclav Havel, vänster, tillsammans med amerikanska sångerskan Suzanne Vega och Lou Reed under utdelningen av ”the Jindrich Chalupecky Award”.

  Foto: AP Bild 6 av 9

  Vaclav Havel och Barack Obama vid ett möte mellan USA och EU-länderna i april 2009.

  Foto: AP Bild 7 av 9

  Vaclav Havel tillsammans med sin fru Dagmar Havlova 2008.

  Foto: AP Bild 8 av 9

  Vaclav Havel.

  Foto: AP Bild 9 av 9
  Annons
  X
  Annons
  X