Annons

Hatt måste se till att elnätet byggs ut

Sveriges elnät är eftersatt och måste byggas ut. Men efter mycket prat väljer nu regeringen att göra ingenting alls. Det är hög tid att gå från ord till handling. Det skriver Stephan Müchler och Joakim Lundblad, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

Publicerad

Hösten är här med sjunkande temperaturer och stigande elräkningar, inte minst för Sydsverige. Sedan november 2011 är Sverige indelat i fyra elprisområden. Det har medfört att företag och hushåll i landets södra del har fått betala miljontals kronor mer för sin el. Därför är det uppseendeväckande att energiminister Anna-Karin Hatt går emot sin egen utrednings slutsatser genom att välja att göra ingenting alls.

Bakgrunden till problemet är att elnätet inte har hängt med i utvecklingen. Sveriges energipolitik har allt mer gått mot en nordisk och europeisk integration av energimarknaden. Men samtidigt som Sverige har utlovat gränslös elhandel med våra grannländer har utvecklingen av vårt eget elnät stått stilla. Det blev tydligt när Svenska Kraftnät anklagades för att bryta mot EU:s konkurrensregler för att man begränsade elexporten till Danmark så fort elnätet inte räckte till för att tillgodose både sydsvensk och dansk efterfrågan. Svenska Kraftnäts och regeringens lösning på problemet var att införa elprisområden och därmed låta Sydsverige få ett högre elpris.

Annons
Annons
Annons