Annons
X
Annons
X

Hätskt på Fingerprints stämma: ”Håll käften om bud”

Varför köper inte ledningen aktier och varför sprider huvudägare Johan Carlström rykten om kommande uppköp? Det var två hårt debatterade ämnen vid Fingerprints årsstämma i Göteborg.

Turerna i Fingerprint Cards
Foto: Tomas Oneborg

Det var 418 luttrade aktieägare som hade tagit sig till Svenska Mässan i Göteborg för att ställa biometribolaget Fingerprint Cards ledning till svars för den senaste tidens kursnedgång. Men av aktieägarnas höga tonläge i sociala medier märktes inte lika mycket på stämman.

Ämnet för dagen var det faktum att aktien rasat rejält på Stockholmsbörsen, särskilt efter de två vinstvarningarna som Fingerprint tvingats leverera.

– Fascinerande, intressant och fartfyllt.

Annons
X

Med de orden inledde vd Christian Fredrikson sitt anförande för årsstämman. Men han hade få glada nyheter att presentera.

– Det finns ingen vd som är glad åt att ha sjunkande marknadsandelar. Men vi har fortfarande ett unikt kunnande i det här bolaget. Det finns inte många bolag i vår bransch som har lyckats med det här, sa han.

Förklaringen till de två vinstvarningarna beskrev Christian Fredrikson som en bilkrock, där han och bolaget befann sig längst bak och inte kunde se vad som hände där framme.

Det tar fyra till sex månader från att Fingerprint säljer en enhet till att den kommer ut till en konsument. Fingerprints försäljning till mobiltillverkarna var större än kundernas inköp.

– Våra kunder hade för ambitiösa planer när de gick in i året och byggde lager för det. Men deras planer uppfylldes inte. Det kallar vi för de-stocking, och det är smärtsamt, förklarade Fredrikson på scen framför aktieägarna.

Det saknades inte frågor från aktieägare och Aktiespararna levererade en rejäl känga till huvudägaren, angående just att Carlström spridit rykten att Ola Rollén försöker ta över bolaget tillsammans med kinesiska bolag.

– Och så sägs det att det kommer bud på bolaget. Det kan man inte säga. Då får man hålla käften om det, sa Gunnar Ek och fortsatte:

– Om storägare håller på att uttala sig: strunta då i det. Rättare sagt, ge fan i det!

Gunnar Ek fick rungande applåder från stämman och avslutade med en känga till Johan Carlström:

– Jag tror att vissa storägare hörde den där applåden.

Fingerprints huvudägare Johan Carlström Foto: Tomas Oneborg

Huvudägare Johan Carlström var på plats på stämman, men valde att inte svara på SvD:s frågor som bland annat var om han står fast vid att Ola Rollén ”försöker sno bolaget”.

Huvudägaren hade registrerat totalt 72 miljoner av 115 miljoner registrerade röster på årsstämman, vilket vittnar om hur mycket makt han har över bolaget. Dock var bara 17 procent av kapitalet närvarande vid stämman.

Christian Fredrikson fick många frågor om varför han inte äger fler aktier. Hans svar var att han ofta är upptagen i loggboken och då får man inte köpa aktier.

Fingerprints ordförande Jan Wäreby fick uppdraget att försvara bolagets fallande aktiekurs. Han svarade tålmodigt – men ansåg inte att det är hans uppdrag att prata om aktiekursen.

– Några ord om aktiekursen då... Det är alltid svårt för en styrelse att tycka till om det. Vi får dagligen input och tips från aktieägare om vad vi borde göra, säger ordförande Jan Wäreby.

Fingerprint är i dag den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen. Över 15 procent av kapitalet är blankat, främst av amerikanska hedgefonder. Jan Wäreby lyfte själv frågan om blankning:

– Det finns alltid den här diskussionen om blankning, men det är inte olagligt och vi kan inte göra något åt det.

Ordförande Wäreby fick därefter gå ut och dementera de uppgifter som huvudägare Johan Carlström har spridit i privata chattar på sociala medier. Carlström har skrivit att han blivit erbjuden 200 kronor per B-aktie och 300 kronor per A-aktie.

– Vi har inte fått något bud, säger Wäreby.

Det kom även frågor om varför Johan Carlström fick 11 miljoner kronor i ersättning när han lämnade bolaget.

– Vi går aldrig igenom kontrakt för anställda som inte är ledande befattningshavare och det var han inte då, svarade Christian Fredrikson.

Fingerprints årsstämma godkände tre nya ledamöter i bolaget. Ingen av dem äger i nuläget aktier i bolaget.

Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Fingerprints huvudägare Johan Carlström

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X