Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Leif Petersen: Hätsk debatt inför beslutet om stöd till Spanien

Mitt på fredagen hålls telefonmöte med eurogruppens medlemmar. Formellt ska man besluta om 100 miljarder euro i stöd åt Spanien. Dagens beslut har föregåtts av en nervös aktivitet de senaste dagarna. Dessutom har olika parlament varit inkallade för att fatta beslut om hjälppaketet.

[object Object]
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

LÄS MER:
”Finlands statsminister kräver mer av EMU”

Igår var finländska riksdagen inkallad under sommaren för första gången på 50 år för att ta ställning till Spanienlånet.

I Tyskland debatterade Bundestag samma lån och det italienska parlamentet gav ett slutligt godkännande för den permanenta räddningsfonden ESM efter att underhuset röstat ja. Senaten gav sitt godkännande i förra veckan.

Annons
X

Om euron ska överleva som gemensam valuta krävs en mer integrerad eurozon. Samtidigt vill Finland ha bättre möjligheter att försäkra sig om att alla länder följer ramverket.

Det sade den finske statsministern Jyrki Katainen i den finska riskdagen på torsdagen.

Vidare sade han att euroområdet skulle gå in i en kaotisk period om inte spanska banker får stöd.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han menade också att de ramverk som ska gälla för europeiska banker ska omfatta alla banker inom EU och inte bara de inom euroområdet.

  Euroländerna har preliminärt lovat Spanien ett lån på högst 100 miljarder euro. Finland ska stå för 2 miljarder. Det har varit en högljudd och hård debatt om lånet i Finland.

  Finland har krävt säkerheter för lånen vilket har hotat att stjälpa hela lånepaketet. Finland är ensam bland euroländerna om att begära säkerheter.

  Till slut kom Finland och Spanien överens om säkerheter som täcker 770 miljoner euro av lånet.

  Riksdagsledamöter som sagt att det inte är nödvändigt med säkerheter har fått löpa gatlopp i pressen. Det har rests krav på en ny EU-omröstning i Finland.

  LÄS MER:
  ”Norman: Problemländerna måste föra trovärdig politik”

  I ett skede påstods finansminister Jutta Urpilainen ha sagt att Finland inte kommer att stödja euron till vilket pris som helst. Det väckte internationell uppmärksamhet och spädde på rykten om att Finland funderade på att lämna euron.

  Dessa uppgifter dementerades starkt av den finländska regeringen.

  I Tyskland har också debatten varit högljudd och hätsk.

  Även om alla förväntar sig (precis som i Finland) att beslutet ska få majoritet har hjälppaketet på 100 miljarder euro till Spanien utsatts för kraftig kritik. Det är många tyskar som är uppriktigt trötta på att lösa ut länder som kommit i finansiell knipa.

  Förbundskansler Angela Merkel har tillsammans med finansminister Wolfgang Schäuble lagt ner stor möda på att förklara varför Tyskland bör säga ja till att hjälpa de spanska bankerna. De har även använt sig av Youtube för att i filmade inslag säga att det är i Tysklands eget intresse att hjälpa Spanien.

  Under torsdagen sålde både Spanien och Frankrike statsobligationer. Frankrike sålde till lägre räntor än förra gången i juni. Spanien fick betala klart mer.

  Tidigare i veckan sade Italiens premiärminister Mario Monti till Reuters att självständiga regionen Sicilien kan bli tvunget att ställa in betalningarna. Samtidigt meddelade förbundskansler Angela Merkel att Tyskland inte tar på sig fler bördor om inte ett långtgående finanspolitiskt samarbete upprättas.

  Dessa händelser fick euron att sjunka rejält mot dollarn och även mot svenska kronan som nådde sin starkaste nivå sedan år 2000 mot euron när den var under 8:50 kronor.

  Under fredagen
  hålls ett telefonmöte med eurogruppens medlemmar för att ta det formella beslutet om stöd till Spanien.

  LÄS MER:
  ”Avtal mellan Finland och Spanien för EU-stöd”

  Annons
  Annons
  X

  Angela Merkel.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X