Annons
X
Annons
X

Grova hatet som Facebook vägrar att ta bort

SvD GRANSKAR. Elva anmälningar som samtliga lämnas utan åtgärd. Trots att kommentarerna mot offentliga personer som Mona Sahlin, Åsa Romson och Margot Wallström är grova och hatiska anser Facebook inte att de bryter mot internetjättens regler.

(uppdaterad)
Hatet på Facebook

"Jag kommer att uppvigla valdtakt och misshandel emot Mona Sahlin... Doda horan!!!"

Facebookkommentaren om regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, har fått två gillamarkeringar, trots att den får betraktas som ganska präglad av just våldsbejakande extremism.

– Det är svårt att ta till sig logiken i att om någon personligen till mig uttalar ett dödshot så är det en given polissak i de flesta fall, men om samma åsikt sägs på Facebook så får den till och med ligga kvar. Obegripligt och obehagligt, säger Mona Sahlin.

Annons
X

Sedan ett antal år är debatten om näthat och hot ständigt aktuell. SVT:s Uppdrag granskning gjorde i februari ett program om politiker som hotas och beskrev grupperna där hatet frodas.

Svenska Dagbladet inleder i dag en serie där vi granskar hur Facebook hanterar näthatet på sin egen sajt. Elva grova och hotfulla kommentarer, flera riktade mot offentliga personer, har anmälts till sociala medier-jätten.

Facebook skriver i sina communityregler att de ”tillåter öppna och kritiska diskussioner om personer som förekommer bland nyheterna, men att de tar bort sannolika hot mot offentliga personer samt hatiskt innehåll riktat direkt till dem”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Detta innefattar uppenbarligen inte kommentaren mot Mona Sahlin som beskrevs i inledningen. Inte heller övriga kommentarer som SvD anmält innehåller enligt Facebook ”trovärdiga hot om att fysiskt skada en individ” eller ”innehåll som direkt angriper någon baserat på ras, etnicitet, nationell härkomst” eller ”religiös åskådning”.

  Många kommentarer är troligen straffria, vilket illustrerar juridikens otillräcklighet.

  Mårten Schultz, professor i civilrätt och verksam forskare och lärare vid Stockholms universitet, reagerar uppgivet på kommentarerna:

  – Många kommentarer är troligen straffria, vilket illustrerar juridikens otillräcklighet. Jag säger otillräcklighet, eftersom jag personligen tycker att det juridiska skyddet är otillräckligt, men också för att svensk rätt inte når upp till de krav som olika internationella krav och överenskommelser ställer.

  Kan Facebook vara skyldiga till något brott som låter dem ligga kvar?

  – Facebook är ett företag, ingen människa, och företag kan inte vara skyldiga till brott. I andra länder har olika direktörer hållits ansvariga, till exempel i Italien. Men i Sverige är det väldigt osannolikt att, nu eller senare, att samma sak skulle hända.

  Mårten Schultz menar att problemet inte är Facebooks communityregler. Facebook har – precis som Flashback och Avpixlat – väldigt utarbetade riktlinjer för vad man får och inte får skriva. Problemet, anser han, är att de inte följs. Och det kan utmynna i en huvudvärk för Facebook.

  – En farlig utveckling för yttrandefriheten är om det blir som i England, där premiärminister David Cameron 2013 uppmanade till bojkott mot frågecommunityt Ask.fm. Jag tror det ligger i jättarnas intresse att börja allokera mer resurser till de här frågarna, annars kommer det börja pysa ut missnöje på ställen där de inte vill se det, säger Mårten Schultz.

  En farlig utveckling för yttrandefriheten är om det blir som i England.

  Enligt BBS-lagen, som gäller för tjänster som elektroniskt förmedlar meddelanden, har den som tillhandahåller tjänsten ansvar att plocka bort kommentarer som innehåller bland annat uppvigling och hets mot folkgrupp.

  Regeringens särskilda utredare Gudrun Antemar. Foto: Marcus Ericsson/TT

  Regeringens särskilda utredare Gudrun Antemar har sett över hur man kan komma till rätta med hot och kränkningar av den personliga integriteten på internet genom att modernisera lagstiftningen.

  I förslaget som presenterades i början av februari, skriver hon att skyldigheten att ta bort dessa meddelanden ”inträder (…) när tillhandahållaren får kännedom om förekomsten av meddelandet. Sådan kännedom kan tillhandahållaren få genom att själv läsa meddelandet eller genom att någon gör honom eller henne uppmärksam på meddelandet.”

  – I betänkandet föreslås att tillhandahållarnas ansvar ska utvidgas så att tillhandahållaren också ska vara skyldig att ta bort eller förhindra vidare spridning av meddelanden som uppenbart innebär olaga hot eller olaga integritetsintrång, säger Gudrun Antemar.

  Det är dags att ta detta på allvar. Också från Facebooks sida.

  Mona Sahlin är trött på att Facebook slipper undan utan att behöva ta ansvar.

  – Efter de årtionden som nätet existerat och byggt upp sig allt mer i våra liv och samhällen, så går det inte längre att säga "det är bara på nätet". Nätets hat flyttar nu allt oftare ut på gator och torg. Det är dags att ta detta på allvar. Också från Facebooks sida.

  **Känner du dig trygg på Facebook? **

  – Absolut inte! Tillsammans med många andra känner jag mig djupt sviken.

  SvD har fortlöpande haft kontakt med Facebook inför den här publiceringen. I torsdags skickade vi ett mail med publiceringsplanen och undrade om de önskade kommentera. Vi har sedan kompletterat med frågor samt skärmdumpar på de anmälda kommentarerna.
  I fredags kväll återkom Facebook med ett besked att de tidigast kan kommentera SvD:s artiklar under kommande vecka.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf
  Annons
  Bild 1 av 4
  Bild 2 av 4

  Regeringens särskilda utredare Gudrun Antemar.

  Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 3 av 4
  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X