Annons

Hatgrupperna blir fler i USA

En växande extremism. Antalet hatgrupper växer i USA och det skylls på flera faktorer: motstånd mot invandrarna, den djupa ekonomiska krisen och så valet av den förste svarte presidenten, Barack Obama. Dessutom varnas det för att milisrörelsen mobiliserar.

Under strecket
Publicerad

Medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center, som i många år kartlagt rasism och hatbrott i USA, har just kommit med ännu en rapport om tecknen på att högermiliser dykt upp igen – och att deras hat mot den federala statsmakten tilltagit efter Obamas tillträde.

–Hatgrupperna är ungefär 50 procent fler jämfört med år 2000, från 600 grupper till över 900 idag, säger Richard Cohen, chef för SPLC, utanför huvudkontoret i Montgomery, Alabama, inte så långt från Dexter Avenue Baptist Church där Martin Luther King var pastor under bussbojkotten i mitten av 1950-talet.

–Ett skäl är hysterin kring invandringen och den förändrade befolkningssammansättningen i landet. Vi befinner oss mitt i en ekonomisk krasch och då behövs det syndabockar. Till det kommer massor av människor som inte accepterat att vi har en afrikansk-amerikansk president – och de är arga, fortsätter Richard Cohen.

Men, Cohen påpekar samtidigt att fenomenet inte är begränsat till USA, utan att det nu sker ”en explosion av etnisk nationalism” och antisemitism i Europa och i det forna Sovjetblocket.

Annons
Annons

I sydstaterna, som här i Alabama där man drog i krig för att försvara slaveriet, pyr hatet upp ibland trots att över ett halvsekel gått sedan 1950- och 1960-talens drabbningar mellan vita och svarta. ”Det lever kvar” säger en svart kvinna i övre medelåldern som minns lärarprotester mot den nyss lagstadgade integreringen av skolan. Sydstatsflaggan vajar fortfarande på sina håll och tyder på en dröm om att Sydstatsfederationen ska resa sig igen. I april varje år ordnas ”Southern heritage”-firande i Wetumpka utanför Montgomery.

–Vi vill hedra vårt arv och visa att vi strävar efter självständighet – och att det kommer att ske det vet vi eftersom USA lär kollapsa, säger Caleb Whorton, vice ordförande i Alabama-avdelningen av League of the South.

Den gruppen karakteriseras som en hatgrupp av SPLC, något som motsägs bestämt i ligans eget webbmaterial. Caleb Whorton understryker att alla som betalar medlemsavgiften och skriver under stadgarna är välkomna.

Målsättningarna ter sig som en blandning av högerkristna värderingar och ett avståndstagande från överstatlighet (och, givetvis mot restriktioner i vapeninnehav), men eventuellt intresserade svarta skulle rygga tillbaka vid åsynen av porträtt av sydstatsgeneraler och uttryck som den ”mardrömslika Obama-regimen”.

Det är inte bara SPLC som granskat stämningarna, utan samma slutsatser drogs i en mycket omdiskuterad studie från departementet för hemlandssäkerheten med farhågor för attacker från extrema högerelement som inte gillar den nye presidenten. Studien väckte en proteststorm eftersom hemvändande ”krigsveteraner som stöter på betydande svårigheter vid integrationen i samhället” hade inkluderats i hotbilden.

För tillfället domineras bevakningen av sjukvårdsdebatten av bilder av upprörda människor och pressade politiker som försöker lugna känslorna. Ilskan handlar sannolikt inte enbart om Obamas reformplaner, utan om statens roll i samhället. Under det gångna året har jättebelopp betalats ut i stöd till bland annat banker och bilindustrin och det bekräftar Obama-kritikers tro på att hans mål är att införa socialism i USA.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons