Annons

Hatet stoppar inte deras kärlek

Roy och Håkan är Kinnas första kyrkligt vigda homopar. Det uppskattas inte av alla. Kyrkoherden försöker omvända homosexuella, vilket står i strid men Svenska kyrkans regler. Och på kort tid har paret utsatts för misshandel och vandalisering.

Under strecket
Publicerad

Roy och Håkan är Kinnas första kyrkligt vigda homopar. Det uppskattas inte av alla. Kyrkoherden tror på omvändelse av homosexuella, vilket står i strid med Svenska kyrkans regler. Och på kort tid har paret utsatts för misshandel och vandalisering.

Foto: YVONNE ÅSELL

Bara drygt två och en halv månader efter Roy och Håkans bröllop ristar någon in ”bög” och ett hakkors i lacken på deras bil. I torsdags i förra veckan gick larmet i den omlackerade bilen. Någon hade kastat en stor sten genom bakrutan.

Foto: YVONNE ÅSELL

– Vi har levt som ett par i skymundan i flera år. Inte hållit varandra i hand offentligt. Det som händer nu kan jag inte förklara på något annat sätt än med bilden i tidningen och att vi gifte oss i Kinna kyrka, säger Håkan.

Foto: YVONNE ÅSELL

Roy (till vänster) är fortfarande medlem i Svenska kyrkan men Kinna församling är ett avslutat kapitel.

Foto: YVONNE ÅSELL

Håkan och Roy har funderat på att flytta. De är rädda för att utsättas för fler hatbrott.

Foto: YVONNE ÅSELL

Yngve Kalin, komminister i Hyssna och Sätila församlingar, manade för några år sedan präster till motstånd mot den nyordning som skulle ge homosexuella par rätt att välsignas i kyrkan. Dagens kyrkoherde i Kinna församling, Owe Johansson, var en av dem som skrev på och han vägrade viga Håkan och Roy.

Foto: YVONNE ÅSELL

Efter det första attentatet mot Håkan och Roy tog Marie Danielsson, högstadielärare på Ängskolan i Skene, initiativ till en stödmanifestation. Det spontana arrangemanget lockade trehundra personer till Mor Kerstins torg i Kinna.

Foto: YVONNE ÅSELL

Kommunchef Haleh Lindqvist, inpendlare från Göteborg, är säker på att det handlar om hatbrott. Samtidigt är hon oroad över att det ska stämpla Marks kommun som ett Knutby. – Det vore missvisande. Här finns ingen grogrund för hatbrott.

Foto: YVONNE ÅSELL

Det är naturligt att känna sig nervös inför ett bröllop. Fast Håkan känner snarare rädsla, i gränslandet till skräck. Det är strax efter lunch den 30 november 2013. När brudparets bil rullar genom Kinna står en historisk händelse för kyrkdörren. För första gången ska ett samkönat par vigas i lilla Marks kommun. Exceptionellt i en trakt som ännu inte har upplevt en kvinnoledd söndagsgudstjänst.

Håkan och Roy har aviserat tilldragelsen med annons och bild i lokala Markbladet. Nu oroar sig Håkan för att bilden ska ha haft en provocerande verkan. För sitt inre ser han okända män stå och skrika åt dem utanför kyrkan. Så blir det inte.

Annons
Annons
Annons