Annons

Hatet mot Greta: "Hon ger oss dåligt samvete"

Klimataktivisten Greta Thunberg har utsatts för mängder av hat på grund av sin envetna klimataktivism.
Klimataktivisten Greta Thunberg har utsatts för mängder av hat på grund av sin envetna klimataktivism. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Greta Thunberg gestaltar det dåliga samvete som finns i oss alla över att vi inte gör mer för miljön. Högernationalistiska vindar har gett hatet mot henne fart. Men att hon kommer från en kändisfamilj är också en viktig komponent i hatet, enligt experter.

Under strecket
Anja Haglund / TT
Publicerad

Inte sällan kommer hatet från högernationalistiska kretsar. När hon besökte franska parlamentet i juli kallade politiker från högerpartiet Republikanerna och högernationalistiska Nationell samling henne för "en profet i kortbyxor", "Nobelpristagare i att sprida skräck" och "ekologins Justin Bieber". Arkivbild.

Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Greta Thunberg har också många fans och runt om i världen har tiotusentals strejkat ungdomar för klimatet. Arkivbild.

Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Greta Thunberg har hyllats över hela världen – men också förtalats och misskrediterats. Inte sällan kommer angreppen kommer från högerpopulistiska och konservativa kretsar och personer som är väl etablerade i samhället. Nyligen kallade en krönikör i den australiska tidningen Herald Sun henne ”djupt störd”, och när hon besökte det franska parlamentet i juli blev hon kallad "en profet i kortbyxor" och "Nobelpristagare i att sprida skräck".

Varför provocerar en 16-årig klimataktivist så? Orsakerna är flera, menar Brit Stakston, mediestrateg med fokus på digital opinionsbildning.

Annons
Annons
Annons