Annons

Hatet mot böcker och bildning

President Erdogan talar vid ett massmöte i Istanbul i söndags.
President Erdogan talar vid ett massmöte i Istanbul i söndags. Foto: Kayhan Ozer/TT

Efter det misslyckade kuppförsöket bemöts Turkiets intellektuella med misstänksamhet och kallas till och med förrädare. Författaren Burhan Sönmez skriver om hatet mot bildning som nu frodas.

Under strecket
Publicerad
Foto: Kalem Agency

Jag minns militärkuppen 1980. Jag var fortfarande ett barn. Min äldre bror, 21 år gammal och student, väckte mig och sa: ”Armén har tagit makten. Kanske kommer de för att gripa mig.” Jag sprang ut på gården och fick se hur min far brände böcker. Politiska böcker, romaner, diktsamlingar. Det var en liten stad i det inre av Turkiet i den mörka natten. Men det var lätt att begripa att människor i många olika hus försökte göra sig av med allt som man kunde tänkas använda emot dem, i synnerhet böcker.

Den 15 juli i år var lite annorlunda. Kuppen tog fart då människor kom hem från arbetet och började titta på tv. Även jag var hemma; det hade blivit läggdags för min lille son. Jag la märke till helikoptermuller. Något besynnerligt måste vara i görningen, sa jag till min fru. Jag satte på tv:n och kopplade upp mig mot internet. Man sa att soldater hade spärrat av bron över Bosporen. En kupp? Denna tid på dygnet?

Annons
Annons
Annons