Annons

Hatbrott sätter vardag på prov

Shira, 2,5 år, vet inte att någon har kastat gatsten mot hennes dagis. Samtidigt som Malmö har blivit en symbol för växande antisemitism i utländska medier fortsätter vardagslivet med potträning, lek och kampen att få visa sin identitet. SvD besökte Malmö under den judiska högtiden Sukkot.

Publicerad

Shira sitter på köksgolvet med en xylofon i ena handen och en blockflöjt i den andra medan mamma Elinor Magnusson skär upp paprika till shakshukan, en vegetarisk pyttipanna. Pappa Henrik tar hand om tvätten.

– Chanukka, chanukka! sjunger Shira till melodin från Emil i Lönneberga när vi talar om vilka helger som familjen Magnusson firar.

Shira, mamma Elinor och Barbappa är på väg hem från lekparken mitt i centrala Malmö. I dag har Shiras dagis varit stängt på grund av den judiska högtiden Sukkot. Dagiset var en självklarhet. ”Det är viktigt att hon lär känna sina rötter. När hon är större kan hon välja själv”, säger Henrik. Mamma Elinor döljer ibland halsbandet med Davidsstjärnan under en sjal.

Foto: FOTO: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 12

Gungorna i lekparken är Shiras favorit. Men ibland är kön lång. Här samlas barn från Malmös innerstad. ”Jag älskar Malmö, jag börjar till och med gilla dialekten”, skrattar Elinor.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 12

Det är ständigt full rulle på Shira. Såret i huvudet fick hon när hon ramlade ned för en trappa hos en släkting. Hon talar både svenska och hebreiska. ”Jag vill föra vidare allt, det är så mycket som är bra med judendomen”, säger Elinor.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 12

Trygghet och frihet. Att släppa kontrollen på sitt barn kan ibland vara läskigt. Elinor irriteras över bilden av att Malmös judar lever i skräck, men kan ibland bli orolig för att ”någon galning” skulle kunna skada hennes barn.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 12

Paprika, vitlök, tomat, ägg, lök – och ännu mer paprika. Det blir shakshuka, en vegetarisk pyttipanna.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 12

Spindelflickan är inte rädd för nåt. Shira älskar spindlar och har en hel låda fylld med plastspindlar.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 6 av 12

Paprika, vitlök, tomat, ägg, lök – och ännu mer paprika. Det blir shakshuka, en vegetarisk pyttipanna.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 7 av 12

Shira håller låda med xylofonen och blockflöjten på käksgolvet i familjen Magnussons kök. Elinor och Henrik träffades på Facebook via en gemensam bekant. Elinor hade en fråga om Amsterdam som hon skulle resa till. För drygt fyra år sedan träffades de i Israel, två år senare föddes Shira.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 8 av 12

Det mörknar utanför fyrarummaren mitt i Malmö. Snart är det dags för sängen. Pappa Henrik är nere i tvättstugan.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 9 av 12

Störtförtjust. Shira doppar nästan hela huvudet i badkaret. I andranamn heter hon Agneta, efter Agneta Fältskog förstås.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 10 av 12

Mamma Elinor ger Shira en puss efter att kvällens bad är avklarat. Hon trivs i Malmö, men flera judiska familjer talar om att lämna staden efter det senaste hatbrottet.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 11 av 12

Efter en dag med full rulle somnar Shira i sin säng i sitt rum, bredvid kompisarna från Barbapappa och favoritdockan. Utanför bilden finns Shiras egna lilla universum med Pippi Långstrump-dräkten, tågbanan, spindellådan och det rosa tältet.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 12 av 12
Annons
Annons
Annons