Annons
X
Annons
X

Hästköttspår leder till Stockholm

Efter Dafgårds spårning av den underleverantör som enligt företaget ska ha levererat hästkött från polska slakterier tar nu Livsmedelsverket vid. Spåren leder till Globe Foods i Stockholm.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Ett ärende har upprättats på myndigheten som säger att det rör sig om ett normalt spårningsarbete. Nu ska hela kedjan följas och den svenska underleverantören av det polska köttet granskas.

– Man måste fortsätta följa den här kedjan. Nu har ju Dafgårds visat på ett annat företag och då måste kontrollarbetet fortsätta på det företaget, säger Karin Cerenius, enhetschef på kontrollavdelningen i Västra Götaland.

Livsmedelsverket lämnade på eftermiddagen ut uppgifterna: Underleverantören heter Globe Foods och finns i Johanneshov i södra Stockholm.

Annons
X

Företaget arbetar enligt sin hemsida med import och export av animaliska livsmedel.

TT: Är ni förvånade över att det kan röra sig om en svensk underleverantör?

– I det här läget så tror jag inte att vi förvånas längre, säger Cerenius.

Enligt Dafgård har Globe Foods avtal med två polska slakterier.

– Vi vet inte var i kedjan brottet har begåtts eller var det har brustit, säger Ola Larsson, presskontakt på Dafgård.

I går gjordes en polisanmälan om bedrägeri och information har lämnats till Livsmedelsverket.

– Det som har blivit knas med köttskandalen är att mat köps i många led, säger Marie Söderqvist som är vd på Livsmedelsföretagen.

Enligt henne är det är få kommuner som har möjlighet att även hålla koll på trading-företagen. I stället vill hon att kontrollen ska bli statlig.

– Den moderna matindustrin kräver en fungerande statlig myndighet som kan se till att man håller koll på alla delar i alla led, säger hon och menar att det skulle försvåra för dem som vill fuska.

I egenkontrollen har nu flera större företag börjat med dna-kontroller för att vara helt säkra på att det är rätt kött som har köpts.

Importföretaget Globe Foods ägare Marcus Josberg menar att de själva har blivit utsatt för brott.

– Absolut, vi kommer att polisanmäla företaget i Polen som i sin tur kommer att polisanmäla en av de utpekade producenterna, säger han.

Globe Foods köper in kött från andra producenter och säljer vidare, framför allt till grossister såsom Dafgård. I Polen köper en motpart in kött från två olika producenter, ett styckningsföretag och ett företag som bedriver styckning och slakteri.

Det senare slaktar inte bara egna djur utan köper också in från underleverantörer.

Därför kan köttfusket ligga ännu längre bak i kedjan, enligt Josberg.

– Jag kan själv säga att jag har alla dokument i god ordning. Jag är inte orolig för en polisanmälan, säger han och nämner intyg och tester som görs på kött som köps in.

Enligt Josberg har företaget heller inte haft någon inblandning kring det själva parti som häst hittades i, det har till exempel inte packats om av företaget.

– Vi är lurade och jag kommer att polisanmäla. Jag tycker hela historien är väldigt tråkig och det är framför allt en redlighetsfråga. Konsumenterna har rätt att få vad de har köpt, säger han.

Foto: LARS PEHRSON

QUIZ | Hur mycket kan du om kött?

TESTA DIG SJÄLV OCH UTMANA VÄNNER!
Vad kan du om lyxigt kött? Har du koll på hängmörat, lufttorkat och reserva?

Göteborg TT

Annons
Annons
X
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX Bild 1 av 2
Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X