Annons
X
Annons
X

Hästkött hittat i Dafgårds mat

Hästkött har nu bekräftats i både Dafgårds och Ikeas egna köttprover. Ikea stoppar försäljningen av samtliga köttprodukter från Dafgårds.

”Jag är överraskad och bestört”, säger Magnus Dafgård, vice vd på Dafgård, till SvD:s utsände reporter.

Av SvD, TT
Dafgårds livsmedelsindustri i Källby, Lidköping på måndagen. Ikea har dragit tillbaka sina köttbullar efter larm från Tjeckien om att de ska innehålla hästkött. Ikeas köttbullar för de flesta av varuhusen i Europa tillverkas av Dafgård.

Dafgårds livsmedelsindustri i Källby, Lidköping på måndagen. Ikea har dragit tillbaka sina köttbullar efter larm från Tjeckien om att de ska innehålla hästkött. Ikeas köttbullar för de flesta av varuhusen i Europa tillverkas av Dafgård. Foto: SCANPIX

- Detta är inte bra varken för branschen eller oss eller kunderna. Vi jobbar stenhårt på att ta reda på vad som hänt, säger Magnus Dafgård efter att nya provresultat visat spår av hästkött i företagets egna produkter.

Dafgårds anser sig ha blivit lurade från leverantörsledet och kommer att polisanmäla den leverantör som är skyldig.

– Det är någon som försökt ta en genväg och tjäna extra pengar, säger Dafgård som också avslöjar att företaget har misstankar mot en speciell leverantör.

Annons
X

Vilken det är vill han ännu inte säga. Dafgård köper kött från huvudsakligen Tyskland och Irland men även Sverige, Danmark, Polen och Holland. Köttet kommer som fryst råvara och det tas regelbundet hygieniska prover. Nu tar man även dna som kan visa vad det är för slags kött.

Hästkött har hittills enbart hittats i Ikeas köttbullar, som säljs i både restauranger och butiker. Ikea väljer nu att dra tillbaka alla köttprodukter från leverantören.

– Vi kan inte garantera att det inte finns i andra produkter så därför stoppar vi alla köttfärsprodukter som en försiktighetsåtgärd, säger Sara Paulsson, pressansvarig på Ikea Sverige, till SvD.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Finns det anledning att misstänka att det länge har funnits hästkött i köttbullarna på Ikea?

  – Det är något vi får forska vidare i men vi ställer hårda krav på kvalitet, bland annat om spårbarhet. Det är klart att det här är allvarligt och väldigt tråkigt.

  I Sverige innebär det att Ikea inte längre säljer kålpudding och wallenbergare, i flera andra länder stoppas också försäljningen av wienerkorv från Dafgårds. Försäljningen av köttbullar har redan stoppats på Ikea-varuhus i 24 länder – majoriteten av möbeljättens europeiska varuhus samt i Hongkong, Thailand och Dominikanska republiken.

  I går hävdade Dafgård att inga av de egna prover som tagits de senaste veckorna visat på spår av hästkött. De nya provsvaren visar dock en halt på mellan en till tio procents hästkött. Över en procent innebär vanligtvis att hästkött har blandats i köttet, inte att det bara skett en kontaminering.

  – Det som är positivt är att det handlar om några veckor gamla produkter som producerades innan hela den här historien med lasagnen med hästköttet drog igång. Sedan 19 februari har det definitivt blivit bättre, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland, till SvD.

  Det var i måndags som tjeckiska myndigheter meddelade att en oklar andel hästkött hade hittats i Ikeas köttbullar, tillverkade av Dafgård. Efter det utökade Dafgård provtagningen och nu har man kunnat konstatera att det fanns hästkött i det tjeckiska partiet och i tre andra partier. ”De berörda partierna består av frysta köttbullar som redan spärrats”, skriver Dafgårds på sin hemsida.

  Samtidigt som Ikea stoppade försäljningen av köttbullar kom beskedet att även Lantmännen, i väntan på provsvar, dragit tillbaka storköksförpackningar med köttbullar, kåldolmar och oxjärpar tillverkade av Dafgård.

  Hästkött har tidigare också upptäckts i Findus lasagne. Företaget har stoppat alla leveranser från leverantören, reklamerat felaktiga produkter och överväger att stämma leverantören och slakteriet.

  - Våra jurister håller på att titta på det. Det handlar ju om hela Findusgruppen, England och Frankrike också, säger Jari Latvanen, vd för Findus Norden, till TT.

  Han säger att det inte är aktuellt att Findus gör polisanmälan, eftersom det redan pågår en fransk polisutredning.

  svd.se och tt

  Annons
  Annons
  X

  Dafgårds livsmedelsindustri i Källby, Lidköping på måndagen. Ikea har dragit tillbaka sina köttbullar efter larm från Tjeckien om att de ska innehålla hästkött. Ikeas köttbullar för de flesta av varuhusen i Europa tillverkas av Dafgård.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X