Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

Hässelbybibliotekarie: Skulle du tillåta det om det var dina barn, Katti Hoflin?

Med anledning av kolumnen Social oro ger stök på bibblan (16/5), skrevs en kommentar av stadsbibliotekarien Katti Hoflin (27/5). Nu svarar Einar Ehn, bibliotekarie i Hässelby och Vällingby.

Ledare gästinlägg
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

För några veckor sedan skrev Paulina Neuding en kolumn i SvD om hur stöket på Hässelby villastads bibliotek tvingat dess ledning att ändra öppettiderna. Väktare hade fått tillkallas flera gånger och flitiga biblioteksbesökare hade slutat komma. Neuding beskrev liknande händelser över hela Sverige – det var omöjligt att inbilla sig att det rörde sig om ett isolerat fenomen.

I ditt svar på Neudings artikel skrev du bland annat att ”vissa platser är mer stökiga, för att biblioteket är placerat på en sådan plats, andra bibliotek är mer stilla.” Det här påståendet kan låta som ett banalt konstaterande. I själva verket blottar det en samhällssyn som är produkten av en tillvaro i en av Europas mest segregerade städer. För någon som sällan eller aldrig vistas i ett utanförskapsområde som Husby, Tensta eller delar av Hässelby kan stök och oro framstå som en naturlag på dessa platser. Något som finns för att de som bor här trivs med det. Stök och oro finns det mycket av här, men det innebär inte att det ska följa med in på biblioteket.

Tvärtom. För en mellanstadieunge som saknar eget rum och curlande föräldrar är ett verkligt lugnt bibliotek den största gåvan vi kan ge. Efter en dag på en orolig skola där det sociala trycket säger att du inte får anstränga dig, genom ett nedgånget centrum kantat av sysslolösa män i varierande grad av utanförskap, vill jag att det här barnet ska få öppna dörren till ett bibliotek helt befriat från stök. Där han eller hon får ro att plugga, nöjesläsa eller bara vara i sig själv, fri från gruppens larm och sociala kontroll. Det är inte ”rätt fint”, det är en absolut nödvändighet för att vi ska vända en utveckling mot än mer utanförskap och segregation. Men vi kan inte göra det utan de unga människor som bryter den onda cirkeln och kämpar för att göra sin ort till en bättre plats. De finns, och de inspirerar.

Annons
X

När jag bestämde mig för att öppet berätta om situationen i Hässelby var det just på grund av att så många andra resonerar som du. Och för att det uppenbarligen är problematiskt att kräva att samtliga invånare i vårt land ska åtnjuta samma grundläggande rättigheter.

Rätten till fungerande samhällstjänster är inte förhandlingsbar, och ska aldrig kunna relativiseras på basis av att vissa områden är ”mer stökiga”. Du vill inte att man ska uttala sig i vissa frågor förrän man gått ”en mil i en annans skor”. Det är ett effektivt sätt att tysta sitt motstånd och reducerar dessutom diskussionen till en fråga om identifikation. Däremot ska man alltid lyssna på den med förstahandserfarenheter. Där har du en guldgruva, Katti Hoflin. Ett hundratal av oss på Stadsbibliotekets filialer runt om i ytterstaden har berättelser, om du vill höra.

Min samhällssyn förändrades i grunden när jag fick barn. Jag kan numera inte låta bli att känna att varje barn jag möter hade kunnat vara mitt eget. Det är därför jag finner det så motbjudande att vi låter barn i tioårsåldern hänga med sysslolösa 25-åriga män efter skolan. Skulle du tillåta det om det var dina barn, Katti Hoflin? Skulle vi någonsin låta det hända barnen på Södermalmsskolan?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Du vänder dig mot en ”förenkling av komplexa samhällsfenomen” och påståenden om att ungdomar är stökiga. Men jag anser att det finns något värre än att förenkla. Det är att förringa och relativisera illdåd då man inte tror att förövaren är kapabel till annat. Du pratar om hur bristen på kännedom om ”koder, tänkta eller explicita beteenden som ligger outtalade som ett kitt mellan vana biblioteksbesökare” får ungdomar och vuxna människor att kasta böcker, skrika och trakassera. Menar du att det är så alla beter sig innan de läst lappen med bibliotekets trivselregler?

  Det finns inget outtalat eller ”tänkt” i vare sig ordningsreglerna eller de stökiga ungdomarnas ovilja att följa dem. Vi talar, och de skiter i vad vi säger. Det är inte människor som inte ”knäckt koden” som gör att Hässelby villastads bibliotek stänger klockan 15 numera. Det är i själva verket en väckarklocka, och vi har snoozat bort halva dagen redan.

  EINAR EHN

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X