Annons

Hasselbladspriset till Oscar Muñoz

Årets Hasselbladspristagare Oscar Muños väcker tvivel om fotografiets förmåga att spegla verkligheten. Pressbild.
Årets Hasselbladspristagare Oscar Muños väcker tvivel om fotografiets förmåga att spegla verkligheten. Pressbild. Foto: Cecilia Sandblom

Vad återstår efter en ändlös serie av våld, mord och förvirring? Förgänglighet, svarar årets Hasselbladspristagare – den colombianske konstnären Oscar Muñoz.

– Jag är mycket entusiastisk över priset. Det är svårt att inse att jag skulle vara del av listan på alla de fantastiska konstnärer som fått det här priset tidigare, säger han till TT

TT TT
Publicerad

Ansikten från dödsrunor som plötsligt framträder genom ett andetag framför spegeln. Och sedan lika snabbt försvinner igen. Porträtt målade med vatten som dunstar från en het trottoar, spöklika figurer på duschdraperier.

Oscar Muñoz verk "erbjuder en metafor för människans varande". Så skriver Hasselbladstiftelsen i sin motivering till valet av årets mottagare av det prestigefyllda fotopriset.

Oscar Muños ska troligen använda prissumman, en miljon kronor, till sitt kulturcentrum i Cali. Pressbild.

Foto: Cecilia Sandblom Bild 1 av 6

"Aliento" (1995) av Oscar Muños, består av till synes tomma speglar. Men när besökaren kommer närmare och andas på dem dyker porträtt från dödsrunor upp. Pressbild.

Foto: Jeu de Paume Museum Bild 2 av 6

Oscar Muños "Ambulatorio" består av ett stort flygfoto över staden Cali. Det ligger under en glasskiva som splittras av besökarna. Verket är inspirerat av ett bombdåd. Pressbild.

Foto: Sicardi Gallery Bild 3 av 6

I "Cortinas de Baño" är bilder överförda på duschdraperier. Pressbild.

Foto: Banco de la República Bild 4 av 6

I självporträttet "Narcisos" överförs kolstoft till en vattenyta. Pressbild.

Foto: Philadelphia Museum of Art Bild 5 av 6

I "Re-trato" målar Oscar Muñoz med vatten på het asfalt. Pressbild.

Foto: Oscar Muñoz Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons