Hasselbladpristagare vägras inresa

Den libanesiske konstnären och Hasselbladspristagaren Walid Raad vägras inresa i Förenade Arabemiraten. Den 11 maj blev han stoppad av immigrationsmyndigheten på flygplatsen i Dubai och tvingades ta första flyget till USA, skriver Le Monde. Walid Raad har engagerat sig för de utländska gästarbetare som bygger filialer till Louvren och Guggenheimmuseet på ön Saadiyat i Abu Dhabi, huvudstaden i Förenade Arabemiraten.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Louvrens omstridda filial ska stå färdig för invigning redan i år och Guggenheim Abu Dhabi, ritat av Frank Ghery, två år senare.

Human Rights Watch publicerade en rapport tidigare i år om arbetsgivare som trots tidigare protester misstänks vägra betala ut löner och erbjuda undermåliga arbetarbostäder. Walid Raad var på väg till Abu Dhabi för att slutföra sina egna efterforskningar om arbetarnas villkor för organisationen Gulf Labors räkning. Okwui Enwezor, konstnärlig ledare för den pågående Venedigbiennalen, har bjudit in Gulf Labor som ska presentera sin undersökning på biennalen den 29 juli.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons