Hashtagförvirring i Eurovision song contest

Traditionella medier och sociala medier fungerar i ett aldrig så fint samspel som under direktsända tv-program. På Twitter delar Eurovisionfans i kväll med sig av sina mest euforiska hyllningar och giftigaste spydigheter. Och att döma av sociala medier så vinner Irland, inte Danmark.

Under strecket
Publicerad

Danmark vinner!

Foto: SCANPIX

Danmarks Emmelie de Forest vinner årets Eurovisonsschlagerfinal!

Foto: SCANPIX

Carola Häggkvist under mellanakten

Foto: SCANPIX

Petra Mede

Foto: SCANPIX

Loreen

Foto: SCANPIX

”Petra Mede är helt fantastisk”, skriver Harry Amster.

Foto: SCANPIX

Loreen framträder under mellanakten vid lördagens final i Eurovision Song Contest i Malmö Arena.

Foto: SCANPIX

Petra Mede.

Foto: SCANPIX

Irlands Ryan Dolan. Harry Amster: Sista låten. Upptempolåt som har tjänat på att höras redan i semifinalen för refrängen är en liten käftsmäll. Mesigheten försvinner efter ett tag. Då är det bara att sjunga med i att kärleken överlever.

Foto: SCANPIX

Harry Amster om Georgien: En vacker låt av den svenske schlagerkungen Thomas G:son, som skrev förra årets vinnare ”Euphoria”. Ännu en förtjusande ballad men ändå är den inte riktigt lika stark som G:son brukar få till det.

Foto: SCANPIX

Harry Amster om Norge. Norges bidrag växer och växer. Electropolåten har något som alltför många schlagerlåtar saknar: Kvalitet. Låten är fortfarande lite stel men Margaret Bergers moves gör att alla smälter. Låten har skrivits av svenska Karin Park och är producerad av norsksvenska duon Macho Psycho. Absolut den modernaste låten i år om det överhuvudtaget går att använda sig av det begreppet i Eurovision song contest. Vilken kamp det kan bli mellan Danmark och Norge. Vem vet – det kanske blir delad förstaplats.

Foto: SCANPIX

Harry Amster om Italien: Han har vunnit ”X Factor” och är inspirerad av Bowie och Beatles. Märks dock inte mycket i pianoballaden som är vacker men något ensidig. Han sjunger som där finns smärta men det kommer inte ut.

Ukrainas låt - Harry Amster: Den här sensuella låten är en av årets bästa. Riktigt fascinerande. Ett tecken om något att Emmelie de Forest och Margaret Berger får se upp. ”Gravity” griper tag och jag vill ha mer när den är slut.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Foto: SCANPIX

Azerbaijans Farid Mammadov. - Svenske John Ballard ligger bakom låten. Mammadov står på sin glaslåda och sjunger sin snyftarlåt som har en refräng som nu efter ett par gånger börjar bli smått farlig. En riktig uppstickarvarning.

Foto: SCANPIX

Visst är det vackert men faktiskt rätt tråkigt också. Svagaste pjäsen av de fem nordiska ländernas bidrag. Hyfsad refräng som tar sig även om det fortfarande låter som han sjunger ”ett jävla liv”.

Foto: SCANPIX

Ungerns ByeAlex - Han fick med sig publiken i semifinalen. En sommarsång som riskerar att blåsa bort i konkurrensen. Men den har något viskande suggestivt med sin tjatiga textrad ”älskling” som gör att den stannar.

Foto: SCANPIX

Nu gäller det för Robin. Han måste få hela Europa att tro att ”Yoouuuuu youuuuu youuuuuu” är det viktigaste kärleksbudskapet i världshistorien. I kväll får han svårt att slå både Danmark och Norge.

Foto: SCANPIX

Sveriges Robin Stjernberg

Foto: SCANPIX

Storbritanniens Bonnie Tyler - För 30 år sedan låg hon etta med ”Total eclipse of your heart”. Naturligtvis är detta inte lika bra. En habil ballad som inte välter världen. Men det är ju ändå Bonnie Tyler som sjöng ”Lost in France”.

Foto: SCANPIX

Nederländernas Anouk

Foto: SCANPIX

Armeniens Dorian

Foto: SCANPIX

Tysklands Cascadas

Foto: SCANPIX

Vitrysslands Aljona Lanskaja gör ”Solayoh”. Lindholm: ”Men allvarligt: Bikini? Jag trodde vi var förbi det här.”

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

Rysslands Dina Garipova

Foto: SCANPIX

Estlands Birgit Õigemeel framför bidraget ”Et uus saaks alguse” . Lindholm: ”Stark röst, men trist.”

Foto: JESSICA GOW /SCANPIX

Maltas Gianluca Bezzina. Amster: ”Kirurgen som sjunger en 60-talsdoftande bagatell.”

Foto: SCANPIX

Finlands Krista Siegfrids framför bidraget ”Marry me”. Amster: ”Hon har fått så mycket uppmärksamhet för att hon kysser sin kvinnliga dansare att låten snart inte spelar någon roll.”

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Vitrysslands Aljona Lanskaja framför bidraget ”Solayoh

Foto: SCANPIX

Spaniens ESDM framför bidraget “Contigo hasta el final”. Amster: ”En i raden av okej-låtar som inte kastar sig om halsen på tv-tittarna.”

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Estlands Birgit Õigemeel

Foto: SCANPIX

Belgiens Roberto Bellarosa

Foto: SCANPIX

Moldavien

Litauens Andrius Pojavis framför sitt bidrag ”Something”

Foto: SCANPIX

Petra Mede på scen.

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

Sveriges Robin Stjernberg gör entré.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Anna Maria Corazza Bildt, Carl Bildt och Catherine Asthon, Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik har tagit plats i publiken.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Frankrikes Amandine Bourgeois

Foto: SCANPIX
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Statsminister Fredrik Reinfeldt på i publiken vid finalen i Eurovision Song Contest i Malmö Arena på lördagskvällen.

Foto: SCANPIX

Statsminister Fredrik Reinfeldt, Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Catherine Ashton och utrikesminister Carl Bildt anländer till SVTs mingeltillställning innan lördagkvällens final i Eurovision Song Contest i Malmö Arena.

Foto: SCANPIX

Statsminister Fredrik Reinfeldt, Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Catherine Ashton och utrikesminister Carl Bildt anländer till SVT:s mingeltillställning innan lördagkvällens final i Eurovision Song Contest i Malmö Arena.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Helena Seger anländer till SVTs VD Eva Hamiltons mingeltillställning innan kvällens stora final i Eurovision Song Contest som hålls på Malmö Arena i Malmö.

Carola anländer till SVTs VD Eva Hamiltons mingeltillställning

Foto: SCANPIX

Modeskaparen Jean Paul Gaultier

Foto: SCANPIX

Anna Maria Corazza Bildt och utrikesminister Carl Bildt

Foto: SCANPIX

Nanne Grönvall och Lena Philipsson.

Foto: SCANPIX

Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Catherine Ashton.

Foto: SCANPIX

Statsminister Fredrik Reinfeldt och dottern Ebba

Foto: SCANPIX
Annons

I mediebranschen talas det nuförtiden mycket om ”second screen”, den andra skärmen.

Fenomenet beskriver hur allt fler mediekonsumenter samtidigt som de kollar på exempelvis hockey-VM eller Melodifestivalen på vardagsrums-tv:n, också har ett öga på mobiltelefonen, en surfplatta eller laptop. På denna ”andra skärm” får tittarna ytterligare information om vad som händer i det direktsända tv-programmet – och kommenterar själva.

Annons
Annons
Annons