Annons
X
Annons
X

Hårt tryck på euron

Euron föll under fredagen till under 1:25 dollar per euro, vilket på marknaden antas vara en tröskel där centralbanker går in för att stödköpa valutan.

Av TT
(uppdaterad)

I oktober 2008, när finanskrisen härjade som värst, stängde euron som lägst på 1:248 dollar per euro. För att hitta lägre noteringar får man gå tillbaka till 2006.

Marknaden befarar att budgetåtstramningar i stora euroländer ska dra ned en redan svag återhämtning i eurozonen.

Så sent som i måndags, efter det att det stod klart att EU och IMF enats om ett stödpaket till euroländer i kris på 750 miljarder euro utöver de redan klubbade nödlånen till budgetkrisens Grekland, låg euron på 1:31 dollar per euro. Och för ett halvår sedan, före det att de sydeuropeiska euroländernas underskott och skuldberg blivit en het potatis på marknaden, låg eurokursen och pendlade kring 1:50 dollar per euro.

Annons
X

Situationen förvärras av att Europeiska centralbanken (ECB) har fått trovärdighetsproblem, då allt fler ifrågasätter oberoendet sedan ECB i veckan inlett historiskt unika stödköp av obligationer för att få bort flaskhalsar på kreditmarknaden.

– Det här är en pågående valutatrend, med en ganska snabb och kraftig euroförsvagning. Det kan kallas en förtroendekris för euron, säger Carl Hammer, chefsstrateg på SEB.

– De flöden vi ser nu är mer långsiktiga. Det är pensionsbolag och centralbanksreserver i Asien och Mellanöstern och så vidare. Det är den typen av förvaltare som nu lämnar euron. De ifrågasätter alltmer om euron är långsiktigt hållbar, tillägger han.

Carl Hammer tror att utvecklingen leder till att SEB sänker sin prognos för euron, som ska uppdateras nästa vecka. I dagsläget räknar SEB utåt sett med en kurs vid årsskiftet på 1:20-1:25 dollar per euro.

– Nu känns 1:18-1:20 mer rimligt. Men det kan gå mycket fortare än så, säger Hammer.

Kronan tror han håller sig stabil mot dollarn, kring 7:50-7:70 kronor per dollar, vilket innebär en förstärkning mot euron till omkring 9 kronor per euro - från dagens 9:56 kronor per euro.

Enligt valutahandlare finns det en teknisk tröskel på marknaden kring 1:25 dollar per euro, rapporterar Reuters. Faller euron under den kan det bära iväg utför ganska fort ned till 1:23 dollar per euro, den lägsta kursen sedan Lehman Brothers-kraschen hösten 2008.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X